YogaFråga

yoga-fråga
Djup Yoga. Vad menar Ganga med det?  Hela Sverige gör Yoga, det finns hur många kurser och varianter som helst!
Vad menas med djup?? Är det att kunna böja sig så djupt fram att huvudet når knäna? Eller är det att kunna göra en total knut av sig själv?

Yogaknut

Eller är det att pumpa upp musklerna så man kan göra många djuuupa armhävningar, typ?
-Det är så klart att vi västerländska gärna översätter ett Indiskt begrepp som yoga med något, som gör att vi kan vara duktiga. Då blir det lätt att Hathayogans alla ställningar blir till tänjövningar och muskelpump.  Men att tro att mest muskler eller mjukast kropp vinner….. då har man missat hela kakan.

Med djup, menas att du kan släppa  dig själv, i den stund du gör yoga – och det är inget man kan göra . Det är något som händer. Men du öppnar dörren för det, ju mer tillåtande och accepterande du är, ju mer nyfiken och medveten du kan vara om din fysiska kropp, medan du gör yoga.

Det är ett magiskt trick och det är det som din yogatränare ska hjälpa dig med. Att bli så medveten, så avslappnad och nära din kropp -att du går bortom….. transenderar. För att det ska fungera, så behöver du en yogainstruktör som själv är mogen och har de här erfarenheterna, annars är det svårt.

Exp. ansikte
hur man upplever det, kan vara lite olika. Det brukar egentligen inte vara så storslaget, utan känns oftast mest som en djup avslappning. tankarna går långsammare och en slags Tomhet/ Fullhet,  expanderar inom dig.  Det är detta som menas med DJUP yoga. Det är en mycket behaglig känsla, även om den ibland känns som ”ingenting” , det är något subtilt, så är man i mycket stress, så kan det där ögonblicken glida iväg  så att man i början kanske undrar om det hände?
Du kan var en tjockis eller en stelis eller en fantastisk yogasoftis – alla har möjlighet att nå DJUPET.
Med vana så lär sig kroppen, så att den lättare når till djupet. Det gör att upprepning är till hjälp, sina yogakläder, samma tidpukt på dygnet, samma plats, det hjälper till att göra det enklare att gå djupt.  Den där stunden av DJUP, är transformerande, den putsar bort egot, man blir lite mindre av allt det där som vi tror vi är och ska leva upp till – och så blir vi i stället mer av oss själva, mer avslappnade. Det reparera kroppen och nervsystemet hjälper dig att sova bättre, tänka bättre, bättre focus….. plus att du faktiskt blir mjukare och starkare i kroppen. Så är det.

Expanderad
Sensitive yoga då?  Efter det första passet på min yoga kväll i Vadstena har jag lagt ett pass ”Sensitive”. En fortsättning på sin yogakväll, om man vill. Det är mindre fysiskt och innehåller istället mer av andningstekniker och olika former av meditationer och djupavslappning.
Man kan ju gå endast på sensitive-passet, om man vill.
Eller så använder man den stillheten som blir efter ”djup” passet och fortsätter DJUPARE med de mer subtila tekniker som finns i yogan för att uppleva sitt subtila varande.
SENSITIV, är tekniker för att landa och integrera den här känslan av DJUP så att du kan ha med den länge, in i din vardag och ditt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s