Del 1. PATANJALI är namnet på den Indiske, vias man, som nedtecknade Yoga Sutras. Yoga Sutras är en del av det som man kallar Veda Skrifterna och är urkundskällan för yogan. Skriven så där lagom lyrisk och gåtfull som gärna äldre skrifter är, med plats för tolkningar.
Visserligen kan man skriva ut ungefär när man bedömer att Vedaskrifterna är skrivna – men frågan är hur mycket det stämmer. De flesta Vedaskrifter var förda från generation till generation med muntlig tradition. Än idag är Indierna fantastiska med att hålla den muntliga traditionen levande och det finns familjer som har som sitt yrke att recitera vissa delar av de Vediska verken, och varje dag, varje morgon sjungs visdom ur skrifterna till den nya dagen, både i hem och i tempel. Det är fantastiskt vackert att höra!
Yogan är som ett stort hav att dyka ner i. Min tanke är att under våren lyfta upp en liten del av den visdom som beskrivs genom Yoga sutras. Jag kommer att beskriva de ”åtta grenarna”, en liten del av ett stort verk, det är som att ta upp en sten på stranden att titta på; det är bara en sten, i mängden av stenar, men stenen i sig bär helheten med sig.
Yoga i sig är mycket större än vad vi här i Sverige tänker oss. Medan vi gärna tänker fysisk yoga – är det för Indier ett mycket större begrepp. det är tekniker för att sammansmälta…
Den stora tårtan heter YOGA, det betyder ungefär att sammansmälta = att återförena det individuella jaget (jiva) med rena oändliga medvetandet, som man i Indien kallar Brahman, eller kalla det Gud, kosmos, den fulla tomheten, eller vad som passar bäst för dig.
Så det finns Bhakti Yoga, Jnana Yoga, Karma Yoga och Raja Yoga. Det är huvudgrupperna.
Hatha Yoga (fysisk yoga, som vi använder oss av ) går under RajaYoga. Raja betyder kung, och Raja Yoga kallas för ”kungsvägen” , en säker, bred väg, mot ett djupare och klarare medvetande.
De åtta grenarna, är ett fint uttryck för att förklara vad som händer när man praktiserar Hatha Yoga. De förklarar de byggstenar som behövs för att man ska få ut mest av sin yoga. Det är inte som trappsteg, utan mer en integrering, omfamning, en stegring av förfining, för hur man får FRID.
De åtta grenarna
Yamas – begränsningar , det du bör undvika
Niyamas – förorndingar, det du bör utveckla och förstärka
Asanas – kroppsställningar
Pranayama – andningens reglerande
Pratyahara – tillbakadragandet av sinnet
Dharana – focusering
Dhyana – meditation
Samadhi – transendera
Tänk nu på de här ”grenarna” som sätt att nå inre frid. Alla grenar hjälper och förstärker varandra.
YAMAS, begränsningarna, är sådant man bör undvika. FEM begränsningar finns, ganska lika de man lär genom de flesta religioner, vi känner igen dem genom 10 guds bud. Om du undviker det här, är det lättare att ha frid, med dig själv och med andra, helt enkelt. Egentligen vet du själv väl, vad du bör undvika, för att må bra. Eller hur?
NIYAMAS är uppmuntran, kvaliteér som du ska förstärka. som du mår bra av att utveckla. Känn efter själv. Vi gör mycket av ren vana, men vad i ditt liv skulle vara bra, för dig, om du förstärkte?
ASANAS
Är det som vi, här i väst, antagligen först tänker på, då vi pratar om yoga. Asanas är ställningarna. Tekniken att genom att söka inre stillhet genom att inta kroppspositioner är mycket gammal. . Man kan hitta riktigt gammla stenskupturer i Indien med människor som sitter i asanas.
Mycket av stress ansamlas direkt i vår kropp. sätter sig som spänningar i tex muskler. Asanas är en reningsprocess. Du sträcker ut, maserar och tillför ny energi och kraft till din kropp medan gammalt slagg(ama) gamla tankar och energi får hjälp att frigöras.Tänk på katten som sträcker ut sig när den vaknar. Som en ”biprodukt” blir du både vigare och starkare.
PRANAYAMA
Andningens reglering, andningsövningar. hur andas du?
Mycket energi är bunden i vår andning, så genom de andningsövningar vi gör, alla andningsövningar, så frigör du energi. Du känner dig friare, lugnare. Kanske inte under tiden som du gör dem. en del övningar är jobbiga och krävande. Men när du sen stillar din andning, kan du uppleva djup frid.
fyra grenar till… fyra sätta att lägga till mer av fördjupning och inre expandering. Men det skriver jag om en annan dag.
Love!
Ping: yoga, del två | gangaochrurik