Solen skiner och vi är i Vadstena klosterträdgård. På våren är här ett hav av klosterliljor, nu är det äppelträdens tid.
Men inte bara det, för nu är vi på kurs! Marken är fylld av vilda örter. Vi plockar blad och fallfrukt.
Det är Dan Uhrbom som håller kurs i konsten att leva naturligt, hälsosamt och på vilda växter. Det är andra gången vi går kursen. Ja, så bra tyckter vi den här kunskapen är.
Det blir mycket som är annorlunda med den här typen av ”matlagning” -mycket mjölksyrat, groddat och vildplockat. Att använda spisen är ett okänt begrepp. Basen är istället den mängd av burkar och lådor med torkat plockat o syrat. Maskiner som mixer och juicern är flitigt använda i stället för spis.
Våra präglingar kring mat ligger så djupt. Både begreppet ”laga mat ”, hur mat ska se ut och smaka. Vi människor har verkligen gjort oss väldigt onaturliga. Mat växer ju omkring oss hela tiden.
Liga Apelgren, är arrangör. Själv väldigt kunnig och bidrar med kunskap kring hampa och sitt eget sätt att leva, i all enkelhet.
Att byta ut spagetti mot squashpasta är enkla trix mot en naturligare kost. Köra en tomatsås med kryddor i matberedaren utan att den tar omvägen om spisen, utan får förbli rå, är också lätt gjort!
Att med hjälp av fermentering ( som är busenkelt om en har Probioform) få ost-lika, fylliga smaker är också ganska lätt att ordna.
Att rulla den i blad av Norialger var nytt förr oss, och blev väldigt vackra munsbitar.
Men går en på kurs, så vill en ha utmaningar också! Det får vi: en handvevad köttkvarn är toppen, nu mal vi udda grejer som tallbarr och mossa.
Ganga utmanar sig själv med grönmossan. Den blir mald, flera gånger, med dadlar, rönnbär, torkade äpplen och till sist, med hampafrö -då fick de bra konsistens och smak. Svagt söta med mycket skogskänsla! Rullade till mörka bollar. Det är nya spännande och högst naturliga smaker. Förresten, det handlar inte bara om ”smak” i vanlig bemärkelse: bortom ”smaken” finns smaken/känslan av energi, att det verkligen gör kroppen gott.
Mot eftermiddagen har vi skapat en fantastisk festmåltid. Med röror, sallader, bollar och allt där i mellan. En måltid värdig ett julbord. Ja, det är vad vi funderar på nu, kan vi servera det som julmat, vill våra gäster acceptera?
Vi till och med har två tårtor. Varav den ovan är med inspiration från ”smörgåstårta”. Den är himmelskt god! Serverad med egengjord, fermenterad kokosyoghurt var den verkligen förvirrat god. Med lager av olika finmixade röror.
Vi har verkligen tagit möjligheten att låta oss bli inspirerade. Rurik mumsar på kexen från torkugnen, ett annat bra redskap. Torkning är en underskattad möjlighet att tillaga och bevara.
Vi tänker på slogan som staten gav oss för ett år sedan ”när krisen kommer”. Med råd om att vi ska vara beredda på att kunna klara oss själva utan glass och varmkorv några dagar (typ) vid kris.
Svaret på kris, är en möjlighet, i detta nu. Att mat och det vi behöver, finns så nära oss. Vi behöver bara tänka lite annorlunda, så har vi tillgång till så mycket som är så gott och så mycket bättre för oss. Vilken möjlighet!
Vi tackar för all kunskap och inspiration, långt utanför konventionella spår, modigt och tydligt.
Som avslutning bjuder vi på receptet ( som kan varieras i oändlighet efter vad som finns hemma) Schnitzerkost: groddat bovete, andra groddar, rivet äpple, riven Ingefära, hackade gröna blad, citronjuice, blötlagda russin m spad, alger; askofyllum nodosum, linfrö och lingon/blåbär. En komplett måltid i sig till frukost, lunch och eller middag.
Om en vill, kan en göra som gjorde idag, då den fick vara lite efterrätt. då la vi till en sås, bestående av avokado, hampafrö, dadel och lite vatten (mixa).