Strand, hos Ellen

kväll på STRAND
Ellen Key, är det bekant? Ibland vet man inte, kanske mer känd utomlands än i Sverige? Skrev böcker som förändrade synen på hemmet -barnet och livet. nu är vi i hennes hem.  Ja, Ellen dog 1926, men ett vackert hem finns kvar, som nu tar emot stipendiater och besökare, det är en levande plats och ligger otroligt vackert vid Omberg och Vättern.
Nu är vi här.
väntar
Vi glassar lite i kvällsljuset. Skön sensommar har kommit åter och det är nästan svårt att gå in. Det var en dam som verkligen bodde med en fabolös utsikt och hon har nog själv suttit här och njutit av utsikten många gånger.
föredrag, färg
Visst är det härligt med NÖRDAR!! Vi är här och lyssnar på ett föredrag om färgerna här på Strand, som huset heter. Kvinnan till höger är i symbios med NCS – natural colour system och kunde både förklara systemet i sina nyanser och även visa på en otrolig förmåga att med ett ögonkast, med stor pricksäkerhet säga en färg kodnummer.  typ Y3040R. Förresten, det är inte en kortlek som man ser på bilden -utan en färgnyckel, där man kan se färgkoder.
Det var både roande och imponerande att inse, att det verkligen var så lätt för henne att översätta en färg till siffror, en färg innehåller oftast både en inblandning av olika färger och av vitt och svart, så det är många fin-nyanser att fånga in.
hon hade kartlag färgerna här på Strand och lagt in dom i  en sorts karta, så att man kunde se hur alla färgerna relaterade till varandra. Frågan var; varför är det så hemtrevligt på strand? Jo, det fanns ett svar på det, ett mätbart svar.
Visst, hem kan vara hemtrevliga på olika sätt, men här kunde man se att trevnaden satt i en ganska ljus färgskala där nyanserna spelade inom vissa färger.  Det bor nog en nörd inom mig också -jag tyckte det var jättespännande!!

skymning Strand
Så blev kvällen till natt och hade egentligen inte lust att gå hem, utan bara sitta kvar där, i dagens sista ljus.
Vackert

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s