Nötter & Frukt

nötter

LITE TIPS TILL VARA MALA DEEKSHA-KOSTEN OCH ALLA ANDRA NYFIKNA
Man ändrar på sina matvanor, ibland utan att man knappt märker det själv!
Decembermånad brukar vi vara med i den globala ritualen/ processen eller vad man vill kalla den… ja, namnet är Vara Mala Deeksha. En process på 21, 14 el 7 dagar (beroende på vad som fungerar i ens liv).
Egentligen kan jag tycka att den påminner om gamla tiders fasta i advent. Det gick säkert också ut på att man skulle vara extra focuserad på det gudomliga fram till jul och midvintersolståndet. Man kan verkligen behöva något att hålla i, tycker jag, så här års när mörkret blir allt tyngre. (vill mest av allt fly till nåt ställe där det är varmt och soligt!!) Så, det blir den inre solen som får lysa.

Varför börjar jag då inlägget om att skriva om matvanor??
Jo förutom den morgon och kvällsritual som ramar in dagen är det tänkt att man ska tala positivt, söka förbättra/ vårda sina relationer, mata vilda djur el fåglar och…. äta en enkel och renande kost.

frukost

Det betyder ett lagat mål mat och frukt och nötter resten av dagen. Förra året bestämde jag rakt av att det gick inte, det var alldeles för svårt och utmanande. Hungrig vägrar jag att gå då blir jag ilsk och allt annat än positivt tal kommer ur munnen!

Nu tittar jag på min frukost… den är härlig! Den hittade jag på min jakt efter vegetariska alternativ till HCLF-diet, och jag inser, vi klarar det!
Så här kommer våra ”faste-veckor” att se ut:
FRUKOST 1 port.
drygt en dl torkade nötter
ca 2 msk kokos fett
skivad färsk frukt
kryddor (svart salt, spiskummin ody)

skölj nötterna och lägg dom sedan i blöt över natten. Du kan blanda de nötter du har hemma, vi har peca, mandel, hassel, valnötter och sedan pumpakärnor, solros  ( och en matsked linfrö som jag inte låter ligga i blöt, det blir så slemmigt)
På morgonen hackar du nötterna och blandar ihop med kokosfettet.  kokosfett kan smaka väldigt olika, visar vår favorit, som är lite naturligt kokos-söt. (ursprungsreceptet är med 50gr smör istället för kokosfett – men…. kokos är en nöt vilket att det passar i fastan.  Smör kommer från kossan, men det är gott med nötter och smör också)
Det allra bästa är, att fettet gör att nötterna blir mer mättande och ger mer energi. Det blir en fin klump av nötter-fett i skålen, sen hivar vi på med frukt.
Egentligen räcker det med det, men….. gott kan bli godare och i Indien hittade jag en alldeles speciell kryddblandning för frukt. Basen är svart salt (alltså bergssalt som innehåller lite svavel, luktar nästan lite ägg) till det kan du rosta lite försiktigt spiskummin i en torr gryta, sen mortlar du kryddan och blandar med saltet.
Men du kan hitta på underbara fruktkrydd-blandningar. Torkad mynta, mangopulver är det som finns i vårt färdigköpta, förutom nämnda salt och spiskummin. Men prova gärna tex kanel, kryddnejlika och kardemumma!

kokos o nötter

MIDDAG
Det blir som vanligt, en rejäl vegetarisk middag. ( Jag skriver inget spec om det eftersom det är de två andra målen som varit komplikationen för de flesta…. och för oss )

KVÄLLSMÅL – proteinSMOTHIE
En förstärkt Smothie
1 Banan
1 Avocado
en halv lime el lite citron
soyamjölk el juice
0,5  tsk Chlorellapulver / el  1 tsk Spirulina
3 msk proteinpulver
ev 1 msk linfröolja

I med allt och mosa med gaffel (det gillar jag för då blir det lite biter) men vän av ordning tar fram sin mixerstav!
Chlorella är ett fantastiskt tillskott, sötvattensalger, intensivt grönt,  som även har en renande verkan på kroppen. Proteinpulvret ger den där extra mättnaden som gör att jag som jämt är hungrig klarar mig.
Kan rekommendera Helhetshälsas PROTEINPULVER eftersom det är baserat på soya (eko), mycket proteinpulver kommer annars från kasein, från komjölk och det är inte så lyckat i det här fallet ( kanske inte annars i heller eftersom det i det långa loppet kan ge ledbesvär)

Jaha, det här är basen för vår December meny. Inget julbord här inte! Så var det inte i gamla världen i heller.
Julbord innan Jul är ett köpmanstrix. De flesta har ätit julbord så de tröttnat till själva julafton! Förr var det mager fisk fram till Juldagen, då det dignande Julbordet sattes fram. Det var nog bättre för hälsan på det sättet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s