tredje ögat, det 6e chakrat

Shiva själv avbildas med ett öppet tredje öga… Tredje ögat är omgärdat med magi.
Men egentligen är det tvärt om. Det vi ser med våra vanliga ögon ser vi genom våra präglingar och föreställningar. vi bedömer och dömer. Det gör oss blinda för verkligheten.
Med tredje ögat ser vi allt precis som det är, utan alla åsikter, bara ser. Sig själv och andra. Det gör seendet  djupare och mer vidsynt . Ajnye är beläget i ditt huvud, i en linje från punkten mellan dina ögonbryn, rakt in.

Ganga gillar att måla ögon

Tredje ögat har en kvalite som påminner om en örn -den flyger högt, det är det som gör att den kan se så bra – den ser helheten. När vi i våra små liv simmar omkring och blir olyckliga för att vi tycker att vi har ”otur” och saker och ting är emot oss – så hjälper tredje ögat oss att se saker ur ett annat perspektiv. när vi zoomar ut, så ser vi ofta att det är på grund av den där ”olyckliga” händelsen, som vi senare fick …… ett nytt bättre jobb…… bättre boende….. nya vänner…. visdom….

Ett obalanserat tredje öga uttrycker ofta mycket negativitet, förkrympande tankemönster, depression. där finns tankar som står i vägen för sanningen. Tankar kan bli till burar. Men inte bara det…
… Vi  identifiera oss med ”våra” tankar. Men dom har ett  liv i sig. Man talar om tankesfären -på samma sätt som atmo-sfären omger jorden, så omges den av tanke-sfären.  Tankar är en energi, dom flödar in genom tredje ögat, och beroende på vilka präglingar och minnen du har, så tar den lite olika kläder. Men tankar flödar in genom  tredje ögat och flödar ut genom ditt bakhuvud. däremellan upplever du dem.

Det här är egentligen grunden för all meditation och yoga: att hjälpa oss att ”frigöra oss ” från tankarna. Se, bli betraktande , till att vi tänker. Vi är helt utsatta för våra tankar, som en pinne på havet!
Ge dig vanan att säga emot dig själv! När du tror att du säger en sanning – hitta motargument. detta är en mycket bra övning för att demontera sin egen inre tanke-stagnation. Vänd  på det du tar som sanning. Du kommer att upptäcka att man verkligen kan se på det mesta här i livet på många sätt, inget är självklart. Det är alldeles för mycket som vi tar för givet. vi tar över andras och vår kulturs värderingar – och väldigt ofta så är dom bara till hinder. vi begränsar oss – och tredje ögat är helt emot begränsningar!

Depression tycker jag på många sätt är ett sundhetstecken. Ett tecken på att man undermedvetet vet att de tankar och det liv man lever inte är bra för mig. Kris är utveckling. Jag tycker inte att det är hälsosamt att genast springa till en doktor och sjukförklara sig och be om ”lyckopiller”. Vi lever i ett sjukt samhälle på många sätt. Reklamen som är aggressiv – vi kan liksom inte slippa den. Den talar om för oss hur vi ska se ut, tänderna ska vara vita och ett jämt bett. vi ska ha vissa bestämda kläder, klockor, dricka vissa drycker, fin bil, högklackade skor, färga håret och……. underförstått….. du ska ha måååånga vänner – annars är du en looser.
Så utsatta vi blir om vi ska leva upp till allt det här! Att reagera med nedstämdhet är närmast ett friskhetstecken!
Undersökningar på livskvalité har  visat  att de med få men nära vänner mår bäst. Att vara populär är en enorm stressfaktor och skapar ytlighet. Men vi människor är inte skapade för ytlighet – vi behöver relationer där vi kan vara sanna och ärliga. Egentligen är det bara en enda relation vi verkligen behöver: den till vårt djupa sanna väsen. Inte en enda pryl i världen kan kompensera, om vi har sålt vår själ…

Vi försöker gärna gömma oss i relationen till en partner….. det brukar inte ta så lång tid, förrän   vi börjar klaga….. lidandet brukar handla om att den andre borde vara på ett annat sätt. Men det är bara en flykt, från sanningen, att vi för länge sedan har slutat lyssna på vad vårt innersta vill säga till oss, att vi sålt oss själva, för att duga i andras ögon,  att vi är främlingar inför oss själva.
Att bli vän med sig själv, att stå upp sin egen inre röst, sluta döma sig själv utan istället se på sig ömsint -även mot sin kritiker, är en bra start.

Det balanserade chakrat innebär att man är stabil och trygg, både i sig själv och i en större, fördjupad verklighet. där finns ett djupt lugn.
När den här energin öppnar sig kan man bli seende på många sätt: se auror, naturväsen och väsen från andra dimensioner och tider. Man kan ”se” på många sätt; genom att höra, känna, förnimma och bara veta. Men det viktigaste seendet, är förmågan att  se dig själv. Du ”lurar” inte dig själv längre – och då ser, och förstår du andra, mycket bättre.

Ajnye, tredje ögat

Tredje ögats yantra (symbolbild) har två stora blad. Den visar på stor och tydlig balans. en balans mellan de tre stora livsenergierna, shushumna, ida och pingala. Medan solen symboliserar den ”manliga” kraften så står månen för den mer ”kvinnliga” intuitiva sidan, båda är i balans. När ida och pingala är i balans kan Shushuma, som går rakt upp genom ryggraden,  stiga och kundalinin höjer sig.
Det här har med våra livsenergier att göra, men också med den sanningen att vi inte ska undertrycka någon del av oss. vi är både det manligt sakliga, tydliga och den feminint intuitiva inkännande. vi behöver bägge kvaliteerna för ett rikt liv.
Den röda pricken i pannan, som är så vanlig i Indien från början helt enkelt bettyde ”jag kan dra upp kundalini till tredje ögat”. Numera är en prick i pannan ett skönhetssmycke som alla kvinnor bär, men i templet, är det högsta allvar. Rött pulver, kum kum, välsignas, det ligger sen på en bricka så att alla, kvinnor och män kan ta lite och sätta på sitt tredje öga. som beskydd och som en bön att ögat ska ”öppna sig”.

hur gör man om man vill hjälpa sitt tredje öga? Se dina tankar. Tänker du negativt är det stor trolighet att det är det som kommer att manifesteras! Att öva sig i att se saker på många sätt, är redan nämt.
På en djupare nivå, kommer du med tiden att uppleva att du inte är dina tankar. Tankarna tänker och du kan uppleva att du frigörs från dem……

Ett annat sätt är att ge sig en rutin, att stilla sig. Att på något sätt meditera. då frigör man sig från sina tankar. titta på en ljuslåga, tänk på och se i ditt inre en ros, fokusera på din andning eller bara var i kroppen och lägg din uppmärksamhet på det som händer ( inte röra sig, bara uppleva, när det kliar eller gör ont ovs) . Det är alltid viktigt att du då är stilla, för sinnet vill hindra dig genom att få dig att skruva på dig eller klia dig, eller nåt…. Men om du bara är kvar, så upplöses sakta stressen inom dig. gör det varje dag. Du kommer under en sådan meditation gång på gång uppleva hur tankarna kör iväg med dig. Det enda du då gör är att byta focus från tanken till…. vad det är du mediterar på. Du ska inte försöka stoppa dina tankar (då blir det mycket intensivare o värre!) acceptera att de är där, men focusera på meditationen.

Uttryck dig; måla, skriv, dansa – men gör det från ditt innersta – inte för att duga eller vara duktig.Gör det förutsättningslöst, lekfullt. Låt pennan gå, skriv en fråga och bara skriv på. Kanske börjar du med att skriva ett svar till dig själv… men plötsligt kan du märka hur pennan skriver svar från en annan källa inom dig!
Det är likadant med måleri. börja med att lustfyllt måla färger el former som tilltalar… efter ett tag kan du känna hur ett djupare jag vet hur du ska fortsätta med bilden.
Dansa! Sätt på musiken, blunda och dansa din känsla, din trötthet, ilska el glädje…. eller dansa din kropp: låt knäna föra din dans, och upplev!

Du kan ljuda mantrat ”Aum” som är tredje ögats manta. det kan ljuda det tyst inom dig, eller sjunga ut det, ljudligt.

Du kan även trycka ut bilden härpå bloggen av tredje ögats Yantrat , Ajnya,  och meditera med öppna ögon på den.

Lila och djupblå-röd färg hjälper till. tänk lila in i ditt tredje öga. ametist är en fin kristall att bära. Inred med lila, ha lila blommor…..

Ta pauser från alla trådlösa signaler, dvs, sätt mobilen på flygplansläge, stäng av wi-fi. unna dig dagar utan att vara uppkopplad. Ta dig tid med dig själv. Känn att du är värdefull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s