Vadstena Kvinnor

torget Vadstena
Rita och Ganga här står vi i en grupp på tolv kvinnor som nu ska vandra genom Vadstena. Det är Internationella kvinnodagen och det firar vi med att möta historiska kvinnor i Vadstena.

Drottning Margareta, Unionsdrottningen

Medeltiden är stark i Vadstena: Vi börjar på 1300-talet och Drottning Margareta. En drottning över hela Norden, som var i Vadstena vid flera tillfällen – hon var bästis med Heliga Birgittas barnbarn, som bodde här.  De hade fostrats tillsammans som barn och tidig tonår.  Och så var ju Vadstena klosterkyrka ett viktigt Pilgrimsmål, så dt var säkert riktigt trevligt och angeläget att vara här ibland.

Philippa av England
Philippa av England prinsessa av engelska kungahuset, gifte in sig i Sverige. Landsteg i  Helsingborg gifte sig i Lund. Hade gigantiskt med resesbagage vet man. Men sen minns vi inte mer än att hon dog 36 år gammal när hon var i Vadstena och skulle fira Jul. Det var precis när Vadstenas stolthet, kyrkan skulle invigas och hon begravdes där.

Katarina Ulfsdotter

Katarina Ulfsdotter, är en av heliga Birgittas åtta barn. visserligen gift, men de lät gudomlig renhet gå först och levde i vitt äktenskap och hon dog som jungfru. Hon blev änka rätt ung och levde med sin mamma i Rom och var den som såg till att relikerna av Birgitta kom hem och att kloster och kyrka blev verklighet.

Katarina Stenbock
Katarina Stenbock var Gustav Vasas tredje fru och var 17 år när de gifte sig. hon hade en klänning med 40 000sötvattenspärlor. Låter tungt. Gustav Vasa var för övrigt en vresig 60-åring. Så det var väl inte så kul, men intressant ändå, att han tycktes göra en reflektion över deras åldersskillnad och han kom att instifta en lag för att förhindra äktenskap mellan för gamla o för unga människor.  De levde ihop i åtta år. sen blev hon änka och levde så länge att hon hann uppleva 6 kungar under sitt liv. 86 år blev hon.

Elisabeth Hesselbladh
Elisabeth Hässelblad dog på 60talet men blev helgonförklarad förra året. Sveriges tredje helgon. Svenska med for till New York för att jobba och kunna skicka hem pengar till familjen. blev katolik, kom till Rom och fick som en stark ingivelse när hon kom till Heliga Birgittas Hus, att detta var hennes kall. därför har Vadstena ett nytt Birgittakloster med gästhem.

Ingrid Maria Rappe
Ingrid Maria Rappe har betytt mycket för Vadstenas kulturliv och för Sverige. Hon kom hit och var här ett längre tag och fick en stark ingivelse – som det visst verkar ske här! Hon såg framför sig årliga framträdande i Sång – Opera och framförande av nya och framhittade bortglömda storverk av Opera. Och, ja, det finns verkligen en mycket levande kultur, mycket musik och en speciell Vadstena anda här, och kvinnorna har varit mycket, mycket bidragande här.

IMG_8258
Så blev det skymning i lilla Vadstena, som varit en så het gryta i historiska Sverige. Spännande att höra. Jag har ju bara återberättat några små flingor av allt spännande. Vi är lite kalla och vi går mot eLLen för att mysa i tesalongen. Där inne är det massor av folk och de förereds för ett föredrag om Ellen Key, ännu en stark kvinna från dessa trakter. Säkert inspirerande att höra. Men våra trötta öron har redan lyssnat på så mycket…  vi åkte hem och myste vid brasan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s