Vad kan man göra med tahin

Rurik och Ganga
Har ni smakat peknez Tahin, när ni har varit i Turkiet? Det är Ekin som frågar vid frukostbordet.” Nä” säger Rurik och Ganga förväntansfullt  i korus-fast på engelska.

tahin
Nu handlar det med andra ord, om allt gott man kan göra med tahin. Det märkliga var, att vi hade det som behövdes…. …Tahin….

vindruvs sirap
…vindruvssirap (har man någonsin hört talad om det?)  Det är den som heter typ Pekines (fast inte riktigt) Ekin ska få korr läsa, så det blir rätt stavning längre fram.

sirap och tahin
Så ringlar Ekin över det söta och rör ihop det. Gott, men i Turkiet även en vinterkur. Hjälper kroppen att hålla värme! Alltså, själva vindruvssirapen har en värmande inverkan på kroppen.
Därutöver  är mitt omdöme att man svävar hela dagen på små söta sockriga moln.

Ganga
Så gott!

citron o tahin
Det är nu som Rurik vill visa sin  tahinsås. Den har vi ofta till maten och kan kryddas lite efter behag.  Tahin…. salt….. lite pressad citron……. och vatten. Lite vatten i tahin gör den tjockare! Prova.  Inte nog med det, det gör tahinen lättare för kroppen att smälta.

Ekin smakaar

 

Nu blir det tahin-provning. Två goda röror, en söt och en mer åt salt-krydd hållet. Himmelska båda två.

Vad är då Tahin? Det är krossade sesamfrö, en sesampasta helt enkelt, vanlig mat i Mellanöstern och Guda god. Den kan du hitta på hela-världen-hyllan i affären, eller om du har turen att ha en butik med Mellanösternmat där du bor.

Ekin o Rurik
Hej då från Köket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s