Besök av Omma

Ommas Visioner

Vi dricker morgonte. Läser ett inslag i Länstidningen. Det handlar om Borghamn. Vårt närmsta lilla samhälle  vid Vättern.En ung flicka tycker att Borhamn är en Pärla att ta till vara, för fint att bara sjunka bort i lokalpolitisk ointresse.
”-De borde satsa på EKO. Borghamn är ju lagom stort för att göra en EKO-by. ” Säger min mun bestämt.
Det var då som ett skimmer tog sig in i vår stund med morgonte. Vem var det som pratade egentligen?
-Vi behöver prova ekologiska lösningar i mer större sammanhang. Ett samhälle kan ju satsa på att bli så mycket kretslopp, självförsörjande och ekologiskt som möjligt.  Borghamn ligger bra till för turister som vill röra sig runt Vättern. Om Borghamn fick rykte om sig att vara småskaligt EKO-logiskt, skulle det tvärsäkert dra till sig fler turister … Ekoturism, vad är det? Att uppleva och röra sig i samklang med naturen? -I samklang med Omberg?? Så kan man ha EKOaffär med tilliggande EKO-restaurant, med närproducerat och som tog hand matvaror som var på väg mot kortdatum – så att det inte blev så mycket släng!
Vi suckar. Det går ju inte. Det vet vi. Vårt skattesystem gör ju att man måste dra runt ganska stora belopp för att det ska gå ihop…..  vi blir grå-gnälliga, sippar på teet. Men tänk OM
De gamla lösningarna fungerar inte för samhällen, så här på landet längre. vi behöver tänka på nytt sätt. Den där rösten blir ivrigare.

morgonte med Omma. ill. Ganga

morgonte med Omma. ill. Ganga

Varför bara tänka Borghamn?? Tänk OM…. HELA området runt Vättern fick bli fredat, superviktig EKO-ZON för att skapa hållbart samhälle??
Nämen…. pratar vi sagor nu? Omma böjer sig in, närmre mot oss, tittar allvarligt på oss med sina uvögon. Förmåga  att kunna fantisera är grunden för den fysiska världen. Kom ihåg det.
Omma är lika oroad för utvecklingen runt Vättern, som vi är. Försvarsmakten vill utöka sina flygningar och bombningar i Vättern, de vill även ha internationella försvarsövningar här. Andra länder ska alltså leka krig hos oss.  Flera utländska gruvbolag vill starta verksamhet här -under, för naturen, helt förödande omständigheter. En möjlig framtid för området är  rovdrift och förgiftning av både land och  Vättern.

Kan ni se framför er att hela området runt Vättern blir EKO-FRIZON?? Vet ni om att ett företag i Hjo…. säljer sand till arabländerna!! Inse, att inget är omöjligt! (sand till sandpapper om vi minns rätt.)
Vad skulle hända med förmågan att kunna försörja sig på småskalig verksamhet -om man inte betalade skatt förrän efter en inkomst på 100 000kr?? Eller om man helt enkelt införde lokal valuta?? Eller om man provade med att slopa alla bidrag och i stället gav alla en  utbetalning varje månad, lika för alla, som en sorts grundlön?? Massor av ny form av verksamhet skulle kunna komma fram!! Små ekologiska odlingar skulle ha möjlighet att klara sig. Det skulle göra området till EKO-NOMISK  frizon.

Om man tar bort flygvapnet och militärövningarna helt och gör allt till en TYSTZON. Om allt blir fredat från det som inte är i samklang med hållbart ekologiskt samhälle…. med stora skogar, vatten och byar -skulle det kunna bli ett EKO-LOGISK frizon. Istället för att utländska företag sög ut bygden…. skulle det kunna dra massor av den nya tidens turister. Som vill uppleva natur, frid, ren luft och rent vatten.

Det är bara att VÄNDA på alla ORD, som ni redan har fått!!

OMMA-ORDAR

Omma kastar alla ord och begrepp runt i luften och vi pratar i munnen på varandra. Vi ser,att istället för att utländska företag använder vår mark som råvarulager att exploatera,hur Kinesiska turister kommer hit, med stor entusiasm, för att cykla runt Vättern. Uppleva blåbärssafari och sova ekologiska, enkla hus.
Vi ser hur Vättern -istället för att bli förgiftat -skyddas som vattentäckt. för all framtid. vi ser hur det är TYST och massor av vattenaktiviteter bedrivs på sjön. Kanoter, segling, dykning. en enorm stillhet mitt i aktiviteten.
Här finns många möjligheter till utbildning – i EKO-logiskt medvetande. här är kurser med deltagare från hela världen. Det här är en spjutspets i globalt nytänk.  Du kan lära Permakultur, förnybar energi och ekonomiska eko-strukturer.
Alla samhällen runt Vättern hittar sina egna lösningar. EKO-logi är inte EN väg. Det kan ske på så många sätt. Så att resa runt och studera alla samhällen och deras lösningar är en värdefull möjlighet. HÄR ÖVAR VI FÖR DEN NYA TIDEN!!

Omma Eko

Bestämt sätter sig Omma på högen av gråa ord. ”Det tillhör den gamla tiden,” säger hon. Ni vet ju redan att Ni har kört så lång Ni kan på den gamla vägen. frågan är nu -hur gör ni NU,så att alla människor blir lyckliga – utan natur är ingen människa lycklig.
Ni är tillräckligt rika och har tillräckligt med kunskap för att kunna skapa ett samhälle där alla levande varelser är lyckliga. Är det inte dags att PROVA??

Ja, så satt vi där med våra tekoppar. Teet hade svalnat, men vi hade rosor på kinderna.
-Vad var det Omma hade mellan sina UV-öron?
-Jag tror det var en måne….
Vi ler. Med alla dessa hot mot vårt område, är det så lätt att fastna i NEJ. Men det här….. det var ett enda stort JAAAAA!
-Vad kallar vi det här? Hmmm VV -vision Vättern 🙂

3 tankar om “Besök av Omma

  1. Ping: livet är levande | gangaochrurik

  2. Ping: vad är det för poäng med poängar? | gangaochrurik

  3. Ping: Poängar? | gangaochrurik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s