Årets målarprojekt slutfört

Men vad haaaaaar vi hålt på med hela sommaren och hösten?! Du kanske inte undrar, men det är på gränsen, att vi själva undrar, vad det är vi har hållit på med. Det har i och för sig varit ett väldigt bra år att vara absorberad av något där hemma -och inte springa runt och frottera sig med varken virusar, eller alla de spöken som den skapat.

Vi har målat och målat och målat. På boningshuset är det fönster och detaljer men vi har ju fler hus…..


Det är rätt många hus på tomten, så att måla husen är ju lite av en utmaning. Det för ju också med sig att fixarjobb och drömmar som legat länge och väntat, nu vill bli gjorda. som här (ovan) ett överstycke till vårt lilla garage. Det blev ju till och med byggt en carport, tack var extra händer som kom på besök.
En del projekt är ju inte ofarliga i heller. Hus är fyllda med utmaningar, som är svåra att komma åt. Vindskivor och in i hörn långt upp.

Nu blev det mycket bilder på Rurik, men det är onekligen så, att när det kommer till att fixa med husen och att helt modig göra egen färg -då är det Rurik som är mäster. Att måla blev ju halva jobbet, vi har lappat och lagat -och som sagt, rört ihop färg, från pigment- linolja -terpentin. Men även räddat en slamfärg, en grön ”falurödfärg” som egentligen var förstörd och skulle slängas, men det gick att fixa. Vi har till och med målat osynligt. Men det får vi berätta mer i detalj i ett separat inlägg. Idag, i denna stund, vill vi mest stolt och med viss utmattning pusta ut.

Jotack, de behövdes verkligen målas. Och husen lyste så fint i kapp med solen. Falurödfärg är vacker, matt och känns så mäktig och enkel på samma gång. Alla dörrar har fått pigga färger, tunt målade med pigment+olja+terpentin. Men ändå, tycker att det urblekta, fasaden som nästan tappat färgen helt, har sin alldeles egna, väldigt vackra charm.
”Ja, färg är mest för syn skull. Ofärgat trä blir grått och ger sig själv ett skyddande hölje.” Ganga hoppar högt ”-va!! menar du att vi egentligen målar i onödan, bara för syn skull!!”
”-Ja,ja, det är färgindustrin som vill sälja sin färg…..”
Det var svårsmält. Medan Ganga stod där och målade vidare och samtidigt betraktade det vackert slitna, kom en dröm om ett helt omålat hus…. Tänk vad vackert!!
Grejen är, att det redan är här. Det är inne med omålade hus. Kolla in vad arkitekter själva gillar att göra! Det är mycket som är omålat och bara sig själv. vilken insikt. Gäller att ha bra virke dock.

vårt lilla söta ugnshus som vi så gärna vill ha omålad och utan extra puts -både av estetiska skäl och ekonomiska, fick sin behandling. Det regnade in. Speciellt när det blåser hårt samtidigt som det regnar -då pressas det in genom väggen. Till sist hittade vi lösningen, vattenglas.

Så kom då de där sista, fina, milda höstdagarna som ändå hade lite svag värme. så fick vi klättra upp på stegarna en sista gång och målat Söderfasaden på ateljen. Husets alla dörrar har gått från 40-talets bruna flagade yta till svagt transparent, men klara färgskala i turkos och grönt. Ganga och Rurik gör high-five och plockar undan alla burkar och stegar. Vinterns ved har redan anlänt. Det är andra saker som behöver göras. Det är verkligen sista dagarna på säsongen.
Inte ens ett avbrott för att bränna Raku, har vi gjort. Kanske lite trist, men oj vad skönt med ett avslutat målarprojekt.
Kan man bränna raku på vintern?? Vi får fråga experterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s