Salladsbaren

sallad

vår salladsbar, just nu

Tidig februari och vi skördar grönt nästan varje dag. Vi har en hydroponisk odling. en möbel vi köpte på IKEA, när de lanserades för två år sedan. Men just den här stora modellen som vi har, har de slutat tillverka. Mindre varianter finns. Vill du se mer detaljerat hur det funkar, så kan du se IKEAS egen reklamfil i slutet av det här inlägget. Det finns många varianter på vattenodling att köpa, vi länkar till IKEA, eftersom det är den vi känner till.

dagens bladgrönt

nästan dagligen, en knippa blad till vår smothie

Titta! Fräscha nyplockade blad! Så goda att jag nästan ätit upp dom innan jag gått ned för trappan till vårt kök. Våra plantor växer alltså i vatten och har fin belysning som återskapar dagsljus väldigt bra. Egentligen var det därför vi köpte hela det här systemet från början. Vi driver upp små tomatplantor och en massa annat på våren och vi fick det inte att fungera med de olika lysrör som vi provat. Tre hyllor att driva upp plantor på är lagom för oss. Vi fick liksom möjligheten till den hydroponiska salladsbaren på köpet, vilket vi är JÄTTEglada för.
Nu sitter vi här o myser, i vår läshörna, rena rama ljusterapin, så här en februarimorgon! därför brukar vi också dricka vårt morgonte här. Skönt, vi myser med växterna och får ordentligt med ljus, även vi. “Klick”, klocka 06 går ljuset på och “klick” kl 23 släcks den.

vår odling, i biblioteket

vår odling för några veckor sedan, växterna har kommit igång

Men, inte alltid är det paradisiskt grönt och skönt i en odling: Förra året, vårt första försök med den här typen av odling, gick det först bra, men sedan blev det totalkatastrof. Bladlössen hittade hit och på noll tid hade de krupit in i veck och skrymslen på salladen, främst isbergsalladen.

salladsodling

I ÅR, tänkte vi förekomma alla hemskheter. Det är en mycket lättare taktik. Det har gått helt galant. Vi använder oss av BLADträdgård, så klart

Vi laddar en blomspruta med preparat mot bladlöss B6. och mot spinn/ Kvalster B11. Sen la vi till lite extra kärlek i form av Devadroppar. Sådär ja. En daglig spray av blomstersprutan som har fått stått under bordet, nära till hands, när vi suttit här och druckit morgonte.

blomstersprutor

Nöjda. Det enda vi tänker på nu, är att STARTA salladsbaren tidigare på hösten nästa gång. Det tog ändå två månader innan bladväxterna kom igång och leverera ordentligt. De ska hinna växa från frö till stor planta. Jag tyckte att jag hade fullt upp med allt i trädgården och gav inte uppmärksamhet till innomhusodlingen förrän i november. Det är ju tok för sent, om man ska ha blad hela vinterhalvåret, i november ska de ju vara stora nog att kunna skördas av. Få se, när jag kommer igång i år…
En sak till, vi har lärt oss att isbergsallad är kinkig och känslig. Vi kanske struntar att odla den på detta viset framöver.

Här kommer förklaringsfilm på hur det går till att odla i vatten. Min enda protest mot den här filmen är, att växter behöver oxå sova! De mår inte bra av att ljuset är på dygnet runt, det ser ut som de gör så, på filmen. Men det avråder vi i från. Plantorna blir väldigt stressade och förvirrade. Annars är det väldigt lik hur det är hos oss. Vi går oxå och vinkar till plantorna och behandlar dom som nära vänner (även om vi nipsar blad från dom, då och då)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s