Vår Gyllene Boll, del 2. -Förgyllning

slagmetall, förgyllt
Det är bara vår Gyllene Boll i vårt huvud nu. Stort, tungt och skört. Hua! Det är en utmaning!

Rurik förgyller
Vi har förgyllt ena sidan och den har fått torka till ordentligt under natten. Nu rullar vi försiktigt runt klotet och fortsätter förgyllningen. Tänk, det goda vädret fortsätter. Stilla, nästan insektsfritt jobbar vi tålmodigt på.

förgyllningsoljan
Men först, tidig morgon: förgyllaroljan penslas på.  Det finns olja med olika tider, den vi har är 12-timmars-olja. Det betyder att man har 12 timmar på sig att lägga förgyllningen. Man får testa oljan innan man sätter igång, börjar man för tidigt kommer olja att ”äta upp” metallarket. rätt tid är, när det torkat så mycket att du kan dra med finger och ett gnissel-ljud uppstår.

taskig förgyllning
Så lägger vi på slagmetallen, ett noggrant arbete. Försiktigt, knappt andas, för vi metallarken mot kulan. Ibland blir det som på bilden ovan. Man bara undrar vad som hände, en tanke i huvudet eller en liten vindbris.. ändå, det är lättare med slagmetall än om man jobbar med riktigt guld. Guld är så dyrt, så man gör den så otroligt tunn. slagmetallen är också väldigt tunn, men guldet är extremt.
-vad händer om ett ark korvar ihop sig, som ovan? Lagt ark ligger, det är inget att göra åt. Man penslar fast det som vanligt och när en på slutet mjukt borstar förgyllningen, så försvinner det som har lagt sig dubbelt. Men alla de där små gliporna som har uppstått, får man täcka med små små bitar, men det löser sig.

guldklot, nästan klart
Vi börjar närmas oss slutet på själva förgyllningen och vi blir upprymda för vi upptäcker att, arken räcker!! Det var vi inte så säkra på när vi startade. en beräkning var gjord, men verkligheten kan man ju inte vara säker på. här på bilden ovan ser man också att man lägger med viss överlappning, så att det täcker ordentligt.

Ganga förgyller
Vi borstar av klotet, så att vi blir av med överlappningarna, nu när vi avslutar arbetet. Det ligger  gyllene småbitar runt klotet. Flisa för flisa sätter Ganga det på  öglan.

guldigt finger
Ett litet guldigt flarn lyser på fingret. Det är små bitar. Men det går bra. Det är bara att för det på plats. en och annan liten strimma av det röda underlaget (rostskyddsfärgen) syns, men det är ok. Det är nästan fint. Man ska se att det är gjort med slag-metall-ark och inte nån budget-sprayning. Även om arken går ihop helt, så kommer man att se som linjer efter arken, det är ädelt.

Rurik räknar metallarken
Rurik räknar slag-metall-arken. klotet är klart och vi har TRE ark kvar. Det var verkligen precision!!

Förgylningen klar
Andäktig.  Något är manifesterat. Inte bara vilken förgyllning som helst, något mer subtilt har tagit form. Det kändes.
——
Bollen sträckte ut sig och omfamnade hela trädgården. Det har varit en lång längtan som vi haft, att göra den gyllen bollen, rent fysiskt.
Den är ett fenomen som människor upplever allt mer, den dyker upp på fotografier, speciellt i andliga sammanhang, när energin är innerlig.
Den enda film som finns av när sädes-cirklar görs, visar också på en slags gyllen bollar, som rör sig över landskapet och gör komplicerade former i grödan.
Man säger, att människan nya medvetande, som vi är på väg in i, blir oss given genom den Gyllene Bollen. Gyllene bollen är ingen gud eller religion, bör sägas, mer som en hjälp genom dimensionerna för oss, att hitta oss själva.
Vi tyckte det var en fin hyllning, att ha den i vår trädgård – och cirkeln och  klotet…. det är så fantastiskt fina former!! Eller hur?
——-
Arbetet med Vår baby – vår Gyllen Boll är inte slut med det här. Nu är Förgyllningen i sig på plats. Men den är väldigt skör. Den måste lackas.

lack till förgyllningen
vi har använt en två-komponent båtlack till att täcka förgyllningen.
Det blev till att läsa instruktionerna noga. Blanda ihop lagom mängd av båda och sen måla. Det här är en lack med varningsföreskrifter. Inget bra att andas in, så det var skönt att vi kunde vara ute.

Lackering av förgyllningen
Vi målar så mycket vi kan och sen får det torka. vi vill täcka slagmetallen så fort som möjligt, för den är känsligare än guld på det sättet att den reagerar på luften och ändrar färg. den ärgar (vilket kan vara fint i sig, men inte vad vi önskar i detta fall) genom lackeringen så blir alltså förgyllningen inte bara starkare utan den håller i guld-glans.

Lacken i sig är ett äventyr. Den har en svag ton, upptäcker vi som gör förgyllningen mer gyllene, kanske mer röd -det är ok.Det förstärker det guld-lika.
Sen står det tydligt en varning för fukt och för dagg, att det påverkar lacken. Vi bedömde att den var torr nog att klara natten ute -plus att vädret är så torrt att det knappast är nån dagg… FEL
Nästa morgon mötte vi ett helt annat klot! Men det berättar jag om nästa gång.

Det var allt för denna gång

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s