Vår gyllene boll, del 1. -från en rostig minröjare till nåt gyllene…

rost
ROST. Vi har ett stort klot i trädgården, den har en historia, den har nämligen guppat i Östersjön som en minröjare. Nu har den legat i vår trädgård några år. Den är så vacker med sin stora runda form.

minröjare
Den har ju blivit ädelt rostig med tiden -och det är ju vackert. Men redan då vi skaffade klotet hade vi andra planer för det. Nu i det fina stabila väder som vi har just nu… var det dags för förändringen.  Nu blir det, förutom berättelsen, även som en arbetsbeskrivning, så Rurik, mäster, kommer att faktagranska texten lite senare. Så det kan bli lite förändringar i texten längre fram, så du vet.

metall
Det kommer nog att krävas mer än ett inlägg för det här, både för att det är mkt att berätta, men det  tar sina dagar, innan allt är klart.
Det här är vårt sommarprojekt.

Rurik slipar
Man får nog vara en Rurik, för att orka genomföra slipningen. härmed har han guldmedalj i envishet. Ganga smög och gömde sig för att slippa oljudet ( Rurik hade öronskydd på sig, men glömde ta dom när han posade för foto)

slipa klotet
Lovar, det tar tid att slipa bort all rost från ett så stort klot. Sandblässtring hade varit ett alternativ -men kostat -och tagit sin energi det med, för en ska transportera det tunga klotet både dit o hem igen. ”Nä, nu gör vi såhär”, sa Rurik, efter att ha lyssnat på goda råd. (som tyckte sandblässtring)  Rurik slipar på, det är viktigt att komma ner i groparna. All rost måste bort. månen går upp. slipningen fortsätter, men det blev klart till sist.

slipat klot
blankt o fint. Det är som om klotet har fått nya kläder. nästa steg: bort med allt slipdam och avfettning.  Det betyder först torrtorkning och sedan tvätt-torkas av med T-sprit.

T-röd
Allt detta är förberedelser, nu sätter vi i gång. Först rostskyddar vi. Rostskyddsfärg på i två lager.

Rostskyddsmålad
Nytt för mig -rostskyddsfärg ska täckas inom tre dagar för att vara verksamt. Men som sagt, vädret är med oss.Vi jobbar på. Märkligt nog, vi har väldigt lite insekter i luften, det är vi tacksamma för -det är många insekter som kan kleta fast i färg när man målar ute….
Efter två lager av rostskydd inväntar vi den här morgonen. Idag ska det ske!

Rurik förgyller
Förgyllning. OM vi hade varit rika som troll – så hade det ju varit riktigt BLAD-GULD. nu är vi bara små trädgårdsdevor och får nöja oss med slagmetall -som är billigare att hantera, men ger känslan av guld.

förgyllning
tidig morgon penslade Rurik på guldläggar-oljan, den ska torka några timmar, den oljan vi använt heter ”12-timmars olja”. Oljan ska ha rätt klibb för att man ska kunna förgylla. Rätt klistrighet är väldigt viktig. Man testar ytan genom att dra fingret, ganska hårt mot ytan -det ska  gnissla,låta, då är absolut rätt tidpunkt för att börja förgyllningen. Den ska alltså både ha torkat en del men ge ett visst motstånd – som då gör att den kan gnissla.

ark med slagmetall
Metallen är extremt tunn. Oftast väldigt fint paketerad. Men väldigt nätta fingrar hanterar vi arken, inga klibbiga fingrar här inte, då går de i sönder! Man frigör arken genom att ta bort det ena skyddspappret -det andra skyddspappret är bra som hjälp att få arket på plats.

på-läggning av förgyllning
förgyllning sker med andan i halsen, ungefär.Rurik visar och Ganga förgyller för första gången i sitt liv. Ibland blir det bara en trasig tuss som fastnar! Här får man öva! Inte kan man använda händerna eller fingrarna för mycket -då går arket i sönder! De går i sönder för allt.

fast sättning, förgyllning
Bladet häftar genast fast i oljan, sen slätar man till och ”pressar” till det genom att borsta/släta till med en mjuk pensel, man måste ha skyddspappret i mellan, annars går metallen i sönder. faktiskt, metallen går i sönder för allting, man måste vara jätteförsiktig hela tiden.
(det där silvriga på bilden, bakom klotet, bry dig inte om det, för det har inte med förgyllningen att göra, det är bara, överbliven folie, från det där parabol-projektet, som vi ställt klotet på. Har inte med själva förgyllningen att göra)

gyllene klot
Nu börjar det bli riktigt spännande! klotet blir gyllene!! Men det blir små icke-förgyllda ytor mellan de utlagda bladen av slagmetall -förutom de där misterna som blev, bara för att det klumpade till sig…

Ganga förgyller
Arken läggs med viss överlappning. Ibland är där lite extra marginal, nu plockar jag upp försiktigt små bitar av slagmetallen  som jag fyller i misterna med.  Ganska ovanligt att man kan stå UTE och göra det här jobbet. Men vi har verkligen vädergudarna med oss. vi har vindstilla och har en mysig kväll med fokuserat arbete. Hade det blåst, även bara väldigt lite -så hade den extremt tunna metallen trasslat ihop sig.

förgyllning
Nätta fingrar, Ganga förflyttar minimala bitar. Lite mister ska det dock vara. Man ska se att det är ett hantverk och små anntydningarn av den röda grunden är helt OK.

borstar av förgyllningen
vi kan bara göra halva klotet idag. Nu ska det få torka till imorgon, då vi vänder på klotet och gör andra sidan. Nu har metallen fått starkare vidhäftning och Rurik borstar av den förgyllda ytan med penseln. Metallen yr omkring, vi samlar ihop smulorna, kanske kommer de att behövas imorgon. Man vet aldrig.

Rurik och Ganga, gyllene klot
Det var allt om den Gyllene Bollen för idag.
Rapportering kommer framöver!

 

 

 

 

2 tankar om “Vår gyllene boll, del 1. -från en rostig minröjare till nåt gyllene…

  1. Ping: Trädgårds projekten | gangaochrurik

  2. Ping: Förgyllning i väder och vind. fem år senare | gangaochrurik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s