Pumpa-Liv

Pumpafrön
Kan man någonsin slutas att förundras?  Ett pumpa frö, ligger där, lite torr och oansenlig. Sen hamnar det i marken och en tyst explosion av processer är igång.
Ganga har två extrema VILO-år. Förra året betydde det, att både tomater och pumpor blev planerade jätte sent. nån gång efter midsommar.  Varken pumpor eller tomater trivdes med det. De kom aldrig igång, så i år (trots viloår) var vi laddat….
plantor, butternut
Ett starkt tema för året tycks vara PUMPORNA. Det började  med att Ganga satte en klump av Butternut-frön, från en Lidl-pumpa, som blev delad på skärbrädan till middag. Fröna hamnade i en kruka och det blev ett hisnande äventyr där antagligen alla frön grodde – det blev 104 plantor!!
Vi gav bort de flesta och behöll väl sådär 8 st själva. Vilket är ganska mycket i en vanlig trädgård.

Pumpabädden
I år har vi gjort en lång kompostlimpa, med massa gödsel, här har vi nu satt PUMPOR. Golden hubbard, Pink Banana, spaggetipumpa, ButterCup, squash…. vi har tänkt oss att frossa.

kompostlimpa
Rurik jobbar på, limpan blir längre och längre och Ganga planterar glatt allt mer.
Men, kompostlimpan innehåller även vårt hushållsavfall, och pumpor äter vi så komposten innehåller ibland pumpafrön som varvas ner med gödsel och jord. Men oj vad de VILL! De vill VÄXA!

Pumpabädden slutet av juni

Du ser de där små plantorna? Det är som vi drivit upp och pysslat med i många veckor. När vi planterade ut våra egna småplantor så var de där kompost-egna vildodlade pumpor bara små babysar som bara bestod av små kronblad. kolla NU! De är fyra gånger så stora som de som vi pysslat många veckor extra med. Helt galna!! De växte förbi de andra pumporna med raketfart.
Pumpor tycks trivas med att få komma upp av sig själv, det har vi noterat förr.
Nu förväntar vi oss 10 miljoner pumpor till hösten – det blir världens pumpakalas! Tjoho!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s