Trots en alldeles ny tand -som en gång i tiden gick i sönder på grund av popcorn. Sitter vi här…. på bio… och tuggar popcorn!
Här sitter vi och blir nostalgiska vid minnet av att man en gång i tiden alltid hade bråttom till en film -så man inte skulle missa reklamen. ja, den tiden är definitivt över! här är inte ens så mycket reklam längre. Med vad ser vi för film?
The Danish girl, det var ju bara ett måste, nu när vi (Tack Ella!!) blivit uppmärksammade på att den utställning vi sett i Danmark ( på Arken) handlade om samma konstnärspar. Grete o Lily/ Einar, där Svenska Alicia Vikander fått Oskar för sin roll som Grete.
Det var verkligen en film för oss. Lika röd-gråt-mosiga i ansiktet bägge två när vi gick ut därifrån.

”On the way to Anacapri” Lili och Gerda 1922
Hemma igen, blir det extra roligt att titta i vår utställningskatalog igen. Filmens historia är väldigt komprimerad. Allt tycks vara en kort intensiv utveckling, men de levde ihop som gifta i många år. De gifte sig 1904 då Gerda var 19 och Einar var 21år. och de levde, reste och arbetade ihop fram till 1930 då Einar som första person i världen genomgått könsbyte och det var Kungen av Danmark som bröt deras äktenskap -eftersom två kvinnor inte kunde vara gifta, punkt slut. då var Gerda 45år och Einar var 47år.

självporträtt, Einar Wegener 1904
Så, de levde faktiskt närmare trettio år tillsammans. Själv tänker jag att de måste verkligen ha älskat varandra, långt förbi allt yttre, tycks de ha stöttat varandra och verkligen sett varandra för vad de var. Det var två modiga, ärliga människor.

Gerda Wegener, 1934, foto
Gerda hade en lång lyckosam karriär och de tycks ha bott i Paris i tio år och Gerda var eftertraktad porträttör. Men hon var flitig illustratör också.

”Olympia” 1933 av Grete Wegener
En känsla för den där känslan av erotism, med välbehagliga poser och naken hud finner man i många av hennes illustrationer.

foto av Lily 1926
Men filmen handlar om Einar och 1930 genomgår han operation för att byta kön. Gerda och Lilys äktenskap bryts och 1931 ställer de ut tillsammans en sista gång och Lily uttalar sig för pressen att Einar har fått vika undan för att ge plats för Lily som han upplever har större rätt att existera än Einar.
Verkligheten är sorgligare än filmen tycker jag. en månad senare Gifter Gerda om sig – med en Italiensk flygofficer och flyttar Marrakesh. Den 13 september samma år dör Lily i komplikationer efter sista operationen.

teckning av Gerda Wegener
Men hon skiljer sig igen efter sex år. Känner sig isolerad och avskuren från den europeiska konstscenen. Faktum är att hon inte är framgångsrik längre. Hon flyttar tillbaks till Köpenhamn, helt obemärkt. Och 1940, tio år efter Lilys död, dör även Gerda, på Frediksberg hospital, sjuk, fattig och ensam.

Einar Wegener, teckning av Gerda Wegener 1924
Einar/Lilys anteckningar och brev ligger till en grund för en bok vid namn ”Man into woman: an Autentic Record of a Change of Sex” den utkom efter Lilys död och blev i sin tur grunden till den bok som kom ut år 2000 ”The Danish girl” av David Ebershoff. Som alltså blev grunden till den film som Ganga och Rurik har sett, ätit popcorn till och gråtit sig rödögda.
”Hon har ändå fått levt mer än de flesta”, tröstar Rurik. när Ganga beklagar Gerdas öde, att behöva dö både ensam, sjuk o bortglömd. ”Hon reste, fick leva ut, ha en karriär….. det är mer än de flesta”. Jo det är sant, Ganga suckar.
Det var en vacker historia, både på film o verklighet.