YogaHistoria

Nämen Godmorgon säger jag till en WordPress som är helt annorlunda….. det märker nog inte du som tittar…. men jag som skriver…. känner mig väldans frustrerad. Jag gör så gott jag kan. Så ursäkta om något ser tok ut. 

Nu ska jag skriva om YOGA.Titta lite på filmen ovan. Den visar LING-Gymnastik. En Svensk herre från sent 1700 – till början av 1800-talet som skapade denna gymnastik som har betytt mycket.
Nu läser jag i en tidning om Yoga….. som ska reda ut begreppen om Yogans historia…. att Yogan har sin grund i Den Svenska LINGgymnastiken! Att yogan inte alls är Indisk utan kommer från…..  Sverige? Vad ska vi tro om det då!! Det låter ju som världens sanning…. öhhh

IMG_1098

Tittar på en liten bild på en Yogi från 1600-talet, han står på huvudet.
Stod på huvudet (fast mentalt) gjorde nog Olof Rudbeck den äldre, när han på  16ootalet skrev det stora Svenska historieverket ATLANTICA.  Den gången var Sverige vild av känslan att vara Stormakt och älskade böckerna som beskrev Sverige som alltings vagga. Myt-landet Atlantis, var ju så klart Sverige och både Adam och Eva var ju härifrån! :

Själva Adams namn är ren svenska: Adam var ju skapad av jord, av stoft. Det är ju Av damm (damm = stoft). När man från Avdam tar bort V, så blir det Adam.
Eva är också ren svenska. När mannen vaknade […] och fick se sin skönhet utan så mycket som en solfjäder, är det naturligt att han förundrade sig och sade: He! Vad? Och av de två orden blir ju strax: Heva?

Visst är det sött? Så därav blev det beslutat att även Adam o Eva kom från Sverige.
(Olof Rudbeck är en stor vetenskaps man som upptäckte människans lymfsystem, men den segern steg honom nog helt enkelt över huvudet. Bara för att man kan en sak, så kan man inte allt annat. )
Så numera på 2000-talet är Yogan från Sverige. -Linggymnastiken anammades av Engelska soldater  och sen såg Indierna vad de höll på med och fick en ide….. och så blev det Yoga?

tidslinje yoga

”Yoga comes from Shiva, no human mind”, sa Yogin i Indien som var min lärare.  Uråldig, tidlös. Det finns riktigt gamla statyetter av yogisar, men visst, de sitter stilla…..
Kanske kan det vara bra att fråga sig vad yoga egentligen betyder? Betyder det ”sträcka på kroppen eller stark och smidig”??
Nä, det betyder sammansmälta. Det är andlig poesi. Sammansmälta med det Gudomliga. Den Indiska yogan talar om flera vägar….. där du använder ditt hjärta, eller använder dig av upprepningar av mantran, kunskap eller din fysiska kropp.

Hatha Yoga, som är den fysiska formen av yoga lägger mer tyngdpunkt på ställningar än på rörelse och aktivitet. Men det är för att man genom kroppen  ska nå nuet……  Om man går in i sin andning, upplever sin kropp, så är man i det magiska nuet, och det som varit och det som ska komma bleknar bort. I nuet öppnar sig den gudomliga stillheten, närvaron.
”It only takes ONE asana….” sa Yogin. Att med närvaro möta sig själv genom sin kropp kräver inte att du utför några positioner perfekt eller att kroppen är perfekt…. allt det är bara hjälpmedel. Men om du med total närvaro går in och gör EN asana, kan du blir upplys, och upplever att du är ett med det Gudomliga.

bygga muskler

Astangayogan har sitt ursprung från en lokal som låg vägg i vägg med bodybuildarklubben, någonstans, där i Indien.och det var väl då, i första delen av 1900talet som nya yogaformer började komma, som inte bara hette Hatha Yoga utan hade egna namn och en grundare som hade ett namn som skulle nämnas och synas. Det är en trend som har accelererat….  och nog blev det fart på yogan när Väst-världen tog sig an yogan. Numera föds det väl en ny yogaform varje vecka, lika ofta som det kommer en ny matlagningsbok?
Vi i väst lyckas till och med göra så mycket Yoga så vi kan bli  utbrända av det.
bokomslag, astangayoga

Här ovan är omslaget till en bok om Astangayoga. Jämför den här bilden med yogin som står på huvudet i början av det här inlägget. Medan 1600tals yogin är ett med naturen, strålar den modernare yogan av kraft som närmast övervinner naturens krafter, som en superhjälte. Jag minns när jag såg de här bilderna första gången, min känsla av att det var så mycket ego i bilderna… Man kan verkligen se släktskap med bodybuildarna….
Det är tacksamt med alla varianter som har kommit, västerlänsk forskar-iver och noggrannhet har skapat mycket förståelse struktur och fördjupning…. men också förvirring och mycket ego -vad är det vi håller på med? Vad är målet med Yogan? Att yoga får olika inriktning kan säker vara bra, eftersom vi människor är olika.Men om mängden yogasystem trollar bort vad som verkligen är meningen med Yoga, så kanske Yoga inte är det rätta namnet.

Den fysiska Hatha Yogan, har så många fördelar, smidighet, styrka, mer energi ovs Men om man UR det tar bitarna och istället för att se vad målet är, trollar bort sig med ord om bindväv, styrka, smidighet, hormonbalans och glömmer vad det var som yogan hade som mål??    Kanske är det dum att kalla det för yoga då? Plötsligt liknar Yogan  Ling-Gymnastik istället och någon får för sig att Sverige är landet där Yogan föddes.
Då är det nog dags att namna om sin aktivitet, kanske Ling-Pling blir bra?

Låt Yoga vara den oas som det är. Tack Indien för att ni sparat denna skatt till oss alla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s