öppna en kokosnöt

kokosnöt, de tre groparna

kokosnöt….. och hur öppnar men den då!?
den har tre gropar…. en av dom innehåller möjligheten att ta sig in…. lätt.

öppna koksnöten
en spetsig kniv. Rurik trycker försiktigt och hittar snart rätt grop.

koksvatten
nu kan vi tömma nöten på vattnet. Men drick det inte förrän du öppnat och kollat hur insidan är. ( så den inte har nån mögelfläck eller så…)
när du väljer kokosnöt i affären, välj en som är tung och som svalpar när du skakar den. Då har du störst chans att få en som är färsk o fin. Vattnet inuti torkar in och bort, ju längre den ligger i affären. Det ser man ju inte på utsidan….. men man kan höra det!

slå kokosnöt
Nu tar Rurik fram en handske, och jag tycker han är lite mesig. Det är väl bara att köra på!! Men visst, när man slår nöten mot trappen, eller vad man nu slår den mot som är riktigt hårt, en sten kanske. Så kan skalet öppna sig lite, för att sen gå ihop igen, det finns en chans att man får sig ett nyp. Det är bra att vara bestämd men försiktig. Så får man slå nöten mot trappen några gånger, så öppnar den sig så fint.

öppnad kokos
Den här gången hade vi otur. Det är sällan så, men nöten har väntat i vårt kylskåp ganska länge. Den är lite gulaktig inuti, den ska vara riktigt vit och lukta gott. Ibland kan det finnas ett litet hål i själva kokosnöten så att syre har kommit in, så surnar den, så man får syna sin kokosnöt.

Favoriten med färsk kokos är att skiva den i (ganska) tunna skivor och att steka dom lätt med massa kryddor (hing, chilli, curry, koriander, salt……. ) Så himla GOTT!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s