Hjärnan vet inte…

depression, bild Ganga Roslin Bladh
Väldigt intressant. Hjärnan håller inte rätt på om något är verkligt eller inte, den bryr sig inte så mycket om det är NU-DÅTID eller HITTEPÅ. Det är både en styrka och en svaghet. Trauman, smärtor, oförrätter negativa händelser i vårt liv har en tendens att bli till tankeslingor som sedan upprepas i huvudet, gång på gång.
Hjärnan tar inte hänsyn till om det är något som har varit – tänker man på något hemskt som hänt blir kroppens biokemi därefter.  Den tutar igång och levererar stresshormoner och signalerar fara till hela kroppen som kanske år efter år får leva i sorg eller panik för något som som hände DÅ. Tänk vad det sliter på en kropp!
Den häftiga sidan av samma kunskap är att du kan använda goda minnen och din förmåga att fantisera -”skulpturera” och framhäva det goda i ditt liv…… för att sätta igång en uppåtgående spiral av goda endorfiner och välmående signaler av läkning.

goda tankar
Lika väl som att ta sina vitaminpiller, kan det vara lönt att sitta en stund om dagen och bara boosta systemet med tacksamhet och påminna sig om det goda man fått ta emot. Och att ta sig tid att vända på de tunga tankarna och hitta ljuset i svåra minnen….. vad lärde jag mig av det? Kanske var det just den händelsen som gjorde att jag läste den boken, mötte den personen ovs.
Det kan ”regna” ute och bo glädje i hjärtat – och tvärt om. Hjärnans biokemi…..

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s