att luras i trädgården

doftpinne i kålen
Mer från trädgården: KÅL!  Hur vackert är det inte med kål! Stora blåaktiga blad som breder ut sig….
-men hur är verkligheten?? Om du brukar följa vår blogg, så vet du att vanligtvis brukar vi ha ett kål-HUS ( fast inte i år, orkade inte riktigt, så vi hoppade över det). Vi stänger in kålen för att slippa angrepp från kålfjärilen.
-för det är det som är kålens verklighet…. den äääälskas,  inte bara av oss, utan av kålfjärilen och  även små mal som ser så oskyldiga ut….. så lägger de ägg på bladen…. som blir till larver…. som äter….. och plötsligt är det bara frasiga pinnar kvar o ett o annat totalhålat blad…

doft-tuss
I stället för huset av nät så luras vi i år. Det är ju bara en test, men det verkar funka. Hur hittar fjärilen till kålen? Den känner doften. Så, vad händer om man sprider en annan doft? Hittar fjärilen då? Nej, det verkar inte så.
En pinne med en liten tuss på. nån gång då och då häller jag på ny eterisk olja. Råkade köpa en konstig eterisk olja när vi var i Turkiet – som mest luktar våt hund, en ilsken unken, kvalmig doft.  Det kan väl passa bra?

pinne kruka
Nu står det en pinne lite här i där i odlingarna som jag har i växthuset. Du ska veta att i växthuset andra år, har jag dragit upp småplantor och haft dom under väv – men ändå har de alltid lyckats lägga ägg på dom!! Aldrig har jag vågat ha dörrarna öppna utan haft  vävdörren stängd – för att inga fjärilar skulle flyga in. vilket dom gjort ändå och så har jag jagat runt för att schasa ut dom!
doft i kålen
I år är dörrarna öppna, ingen väv på….. men inte ett enda angrepp. Ja, det kan ju vara tillfällighet….. men det tror jag inte.
Kålbladen är stora, lite blåa. dom snyggar sig verkligen !!
– det verkar som man kan lura de där fjärilarna…..

En tanke på “att luras i trädgården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s