kväll i trädgården – vårmusseroner!

högt gräs

Gräset växer högt. Det har liksom varit andra prioriteringar inför konstrundan. Men ikväll, nu skedde det! nu ska det klippas!!

gräsklipparn
dånande for den stora maskinen fram genom trädgården. Men föraren är mer observant än vad man kanske först tror.

vårmuseron
Det började med att vi hittade något i gräset där vi satt och kvällfikade…. svamp…. VÅRMUSSERONER!! Nu är dom här.

skrytbild 1
Fina och knubbiga. Har läst att de gärna blir maskätna, så, vi plockade alla med en gång. ”var nu observant när du kör med klipparen” bad Ganga. Man vet ju inte, kanske döljer det sig fler godbitar någonstans i gräset.
Det var förra året vi insåg att det var vårmuseroner som växte i trädgården…. men då var det för sent. De hade redan blivit kalasmat till maskarna. Men nu ska vi alltså få uppleva dom.

Gullviveängen
Det är sommarskymning, men något skimrar i gräset. en ring. Det är så de ofta växer. Rurik tvärnitar med gräsklipparen  och ropar ut Ganga.

svampring
De växer i en rund båge och vi plockar och plockar. Som inbiten svampplockare tror man knappt det är sant.
Det här är helt enkelt ett svampmirakel. Jag har pratat med trädgården och sagt till att jag vill kunna plocka svamp i trädgården! Ja, jag har verkligen blivit bönhörd! Champinjoner i växthuset och Vårmusseroner i hela trädgården!

vårmuseroner, korg
visserligen kan man köpa svamp i affären numera. Men det är liksom osportsligt.  Lyckan är att ha fångat in den själv. Det regnade i några dagar och nu har vi haft två soliga dagar… det är det som lockat upp dom. Jag tackar SvampDevorna och vi känner oss rika.

skrytbild2
Så det blev en skrytbild till!!  Plötsligt är köket fullt av svamp, det svämar över! I boken stod doften beskriven; som nymalt mjöl…. palsternacka….. tvål…. ja, allt på en gång!! precis så konstigt doftar dom. Kan de verkligen vara ätliga? – De var urgoda!! över förväntan. i boken står det att de är godare i soppa än stekta.  Svampsoppa! Det låter gott!

panikbild

Så börjar alvaret. rensa. rensa. Det tar aldrig slut. här är panikbilden. jag fyller en långpanna för att se om jag kan torka svampen i ugnen, på låg värme -under 50 grader. Trots att jag har fyllt en långpanna och en stekpanna – så syns det inte i korgen!! Det blir en sen kväll……

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s