Rumi

IMG_6760-0
Vi är på tillbakablick, i Konya, Kapadokien. Det här blir roligt att blogga, tänkte jag redan då vi stiger innanför grinden till det museum som varit Mevlana och de Sufiska brödraskapets kloster.
Mevlana var född i Afganistan men kom att verka i Turkiet. Förvånad? Tja, vi har ju redan sagt att allt kommer från Turkiet -så även Rumi.

IMG_6761
Mevlana levde på 1200talet och skrev många kärleksdikter, dikter till livet och det Gudomliga.
De är texter som är högt älskade och lästa än idag. Han är hos oss känd som RUMI. Med få ord fångar han kärnan i vad som är viktigt i de korta liv vi lever. Kärleken.

IMG_6762
Vi går in i klostrets moské, den är viktig för Sufier världen över än idag, trots att det numera är museum, och hör är en hel del pilgrimer.

IMG_6764
Vi är rörda och häpna över den täta innerliga energi som möter oss när vi går in. Flera av rörelsens mästare (eller vad man vill kalla dom, har sin begravning här)

IMG_6765
Så står vi där inför RUMIS minnesplats.
Glädje.

IMG_6773
Förutom RUMI-dikterna är Sufierna kända för sin virvlande meditation. För att kunna virvla så länge, måste man släppa det yttre o verkligen vila i sitt inre. De kallas för Dervisher, virveldansens mästare, och även om de inte är så många i Turkiet, så är Turkarna stolta över dem och de framhålls och visas fram på bilder o souvernier. De är en del av det ansikte som Turkiet gärna framhåller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s