fästingen i ateljen

fästingar, Bilder Ganga

fästingar, Bilder Ganga

Visst kan man undra över vad det är man målar, ibland. Men medan jag målar, försöker jag mest vara följsam. Inte tänka för mycket. Men… varför FÄSTINGAR??
Frågan blev ställd under konstrundan.
Mycket konst funderar som antenner. Kostnären tar in och tolkar något, det blir så oavsett om man tänker på det eller ej. För mig känns fästingen symbolisk, liksom  muttorna (fast fästingar är läskigare), som för tillfället allt som oftast vill vara med. Fästingen är en äldre bild.
Bilder är symboler. Speglar något, gör det inre tydligt.  Fästingen är för mig, en stark bild av den  TID vi lever i. Förmågan att SUGA UT, hyllas.
Vi lever gott på tredje världen, vi kan köpa billig mat o billiga produkter, vi suger ut dom och tycker det är vår rätt att göra så.
Vi suger ut oss själva, ju mer vi presterar, desto duktigare känner vi oss. Vi tar egentligen väldigt lite hänsyn till våra verkliga mänskliga behov, vi dövar oss med en pilla, en grogg eller köper något nytt, så går det ett tag till.
Vi suger ut moder Jord, hänsynslöst.  Tycker det är vår rätt att ta, och tänker väldigt lite på kommande generationer.
Vi suger ut djuren, äter glatt upp dem och om vi är andliga så ursäktar vi oss med att säga att ”de” har valt att ”offra” sig för oss.
mutta
Så därför tycker jag att det är  spännande….. Muttans År.
Min upplevelse är  att det vill visa på något viktigt. En förändring.
Muttan har verkligen farit illa, nu och historiskt. Kvinnligt är belagt med förakt. Så märkligt inprogrammerade vi är, att nedvärdera det sant kvinnliga.Därför är det så rörande att se hur det nu lyfts fram både i Sverige och internationellt, hur kvinnor kränks, på alla plan – och att vi inte tycker det är OK längre.  Muttan får upprättelse. (nu pratar jag symbolspråk)
På ett sätt kan man säga, att det handlar om allas vår rätt att vara människa. Att bli sedd för vad man är. Att alla och allt har rätt att få vara sitt bästa!
Men så länge vi utarmar Moder Jord,  Mödrar, kvinnor, flickor. Så länge den feminina principen, (som lever i alla levande varelser) inte får respekt och rymd… Så är det som att vi alla vandrar omkring i gyttja. Den feminina principen är viktig, precis som den maskulina. Som natten och dagen,ljus och mörker,  inåt och utåt. känna och uttrycka. hur kan vi leva med ett ben??
Muttans Helighet. Kraft, integritet och skörhet. Symbol för skapelse, liv.

Det bor en fästing i oss alla.  Det är viktigt att se det. När man sett trollet, är makten bruten och man har möjlighet till andra val. Vi har verkligen levt i en tid där det hyllas att vara en fästing.
Den nya tiden ropar, förhoppningsvis  är det dags för balans och hänsyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s