Äkta Linoljefärg

linoljefärg
Nu ska det bli ordning på vårt utebord! solen skiner och bordet ser verkligen inte kul ut. riktigt ofräscht.  Jag lever ju fortfarande i akrylfärgs-världen, även om jag i hjärtat alltid varit förespråkare för ekofärg. Men det kräver lite mer sinnesnärvaro. Som nu, Rurik njuter av att plocka fram sina orange pigment i solen, och blandar lite efter hjärtats lust. linoljefärg1
Det är här vi börjar. I en burk hittar vi en liten slunt från förra gången, några år sedan, då vi målade bordet. Nu häller vi i KOKT LINOLJA. Det ska vara kokt, den torkar, bildar en yta. Det är den som är grunden, sen ska pigmenten till.
En RÅ Linolja torkar liksom inte, den suger sig innåt i träet i stället.  Den är bra att  veta, som nu när vår källar dörr hänger och ser halvdöd ut. Innan den målas så får den en behandling med ren rå linolja. Det förlänger livet på träytan med många år. Därefter kan man måla den.

pigment
Det ska i rätt mycket pigment, det är pigmenten som gör all färg dyr – oavsett om den är färdigköpt eller hemma rörd. Men det är trots allt billigare, men främst, bättre, när man gör egen färg! Jag hänger över bordet, lika nyfiken som vanligt, och tjatar mina frågor, vill förstå processen. hur mycket pigment ska man ha i??? Jag frågar o frågar.
Rurik svarar, men till sist, när jag blir för noggrann, så kommer det; ”tja, det är inte så jävla noga…” Hehe, ja, om man vet vad man håller på med -då är det kanske inte så noga -då kan man ju alltid fixa till om det blir tokigt. Vi andra får väl hålla oss till receptet….

linoljefärg, tjocklek
Tja, det ska ju bli en bra konsistens… men det beror också på pigmentet i sig. Man vill ju att färgen ska täcka…. ett finrivet pigment täcker bättre. Grövre pigment kräver större mängd. Nu är i alla fall BAS-färgen gjord!  Den innehåller bara kokt linplja och pigment. Men man kan inte måla så tjockt med den här färgen, det är flera lager som gäller.
linoljefärg, utspädd
En del av Bas-färgen hamnar nu i en ny burk.  Man förändrar basfärgen beroende på vilken strykning det är frågan om. linoljefärg
Så här ser du vad som behövs, förutom pigmenten ( fast dom syns oxå på bilden, i mini format :)) Den kokta linoljan är redan på plats. nu ska det i en nafta och till sist några droppar av rödsprit. Naftan tunnar ut och gör färgen ”torrare” strävare yta och T-röd  gör att pigmenten löser ut sig bättre. Det första lagret med färg ska allts vara torrast ( en större mängd nafta) medan de övre lagren blir allt ”oljigare (mindre tillsats av nafta)  sista omgången innehåller ingen nafta alls. Det gör färgen blank, ger den en fin yta.
måla tunnt
Det är en tunn färg jag målar med, så ska det vara. en sak till att tänka på; vill man att färgen ska vara täckande, färgtydlig?? Då kan man blanda i lite vitt i färgen, vitt har täckande egenskap.

2astrykningen
Vi kom på det där med täckande när vi målade andra omgången.  Det blev fyra strykningar innan vi blev nöjda. Så det tar ju ett tag.  Svårt att vara hetsig när man målar med oljefärgen, det ska ju torka emellan lagren -men inte för mycket.  Går det veckor emellan målingstillfällena, så fäster inte färgen så bra i varandra. Färgen lever lite sitt eget liv, vi tyckte inte det blev tillräckligt bra yta på färgen, så vi gjorde en slutstrykning med bara kokt linolja. Fast det har jag ingen bild på….

gul stolpe
Nu är vi ju igång, så det blir lite allt möjligt!!  Det blev en knallgul till våra gårdsstolpar. Vi har ju en konstrunda att se fram emot, nu syns det väl att det bor konstnärer här?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s