Blommigt

citronblomma

nu blir det trädgårdspoesi!  Underbart att gå in i växthuset om kvällarna.  Tänk vilken doft en citronblomma kan sprida! Fint att den blommar lite i taget, inte alla blommor på en gång.  Där är alltid en ny blomma att sticka näsan i!

Valeriana

Men Valerianan slår allt!! Tung, söt doft. lite erotisk. I vårt växthus har en planta flyttat in och bott där i alla fall i fyra år. Den började blomma i majmånad. fortfarande blommar den och fyller kvällarna med sin doft. Två månader.  Hurra för Valeriana!
Valeriana är en läkeväxt, känd för sin lugnande och sövande inverkan. Jag borde nog skörda av mina valeriana plantor, det är ju lite si och så med min sömn. Men det har liksom inte blivit av. Vi bara gläds åt dom, de växer lite här och där. De självsår sig gärna.
Bondbönor

Självsår sig gör även gärna vallmon. Jag hade inte hjärta att rycka upp den när jag skulle sätta mina bondbönor. Dom får helt enkelt samsas i odlingslådan. Det är väl inga blommor som är doftstarka, men visst är de vackra?
Jag är nöjd med mina bondbönor iår. Förra året blev plantorna jättehöga och bladiga. inte speciellt mycket böner, det var ju tråkigt, för det är ju ändå bönorna man vill ha?
Fick verkligen tänka efter, på allt det man fick höra av sina odlande föräldrar medan man växte upp. Kom fram till att jag då, förra året helt enkelt hade gett bönorna för näringsrik jord. De stod precis vid komposten och gosade sina rötter ner i hästgödslen.  Stora och gröna blev dom ju… men de struntade i att ge mig några bönor.

Nu i år har de fått den grönsakslandets magraste, fattigaste jord, och se, samma frösort; men halvlängd på plantan och blommorna kommer tätt. Ganga och Rurik är nöjda! Det är hopp om mycket bondbönor.
Det gillar vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s