tredje ögat

Idag ska du få lite kunskap om tredje ögat. Mytomspunnen.

Shiva själv avbildas med ett öppet tredje öga…
Med tredje ögat öppnas möjligheten till ett djupare och mer vidsynt seende. Ajnye är beläget i ditt huvud, i en linje från punkten mellan dina ögonbryn, rakt in. Den har med klarseende att göra och det handlar i första hand om se saker för vad det är.

Ganga gillar att måla ögon

Tredje ögat har en kvalite som påminner om en örns. Du kan tänka dig de två bladen som örnens vingar, örnen flyger högt, det är det som gör att den kan se så bra – den ser helheten. När vi i våra små liv simmar omkring och blir olyckliga för att vi tycker att vi har ”otur” och saker och ting är emot oss – så hjälper tredje ögat oss att se saker ur ett annat perspektiv. när vi zoomar ut, så ser vi ofta att det är på grund av den där ”olyckliga” händelsen, som vi senare fick …… ett nytt bättre jobb…… bättre boende….. nya vänner…. visdom….

Ett obalanserat tredje öga kan vara mycket negativitet, förkrympande tankemönster, depression. där finns tankar som står i vägen för sanningen. för att hitta balans kan du behöva utmana dig själv. Ge dig vanan att säga emot dig själv! När du tror att du säger en sanning – hitta motargument. detta är en mycket bra övning för att demontera sin egen inre tanke-stagnation. Vänd och vrid på det du tar som sanning. Du kommer att upptäcka att man verkligen kan se på det mesta här i livet på många sätt, inget är självklart. Det är alldeles för mycket som vi tar för givet. vi tar över andras och vår kulturs värderingar – och väldigt ofta så är dom bara till hinder. vi begränsar oss – och tredje ögat är helt emot begränsningar!
Depression tycker jag på många sätt är ett sundhetstecken. Ett tecken på att man undermedvetet vet att de tankar och det liv man lever inte är bra för mig. Kris är utveckling. Jag tycker inte att det är hälsosamt att genast springa till en doktor och sjukförklara sig och be om ”lyckopiller”. Vi lever i ett sjukt samhälle på många sätt. Reklamen som är aggressiv – vi kan liksom inte slippa den. Den talar om för oss hur vi ska se ut, tänderna ska vara vita och ett jämt bett. vi ska ha vissa bestämda kläder, klockor, dricka vissa drycker, fin bil, högklackade skor, färga håret och……. underförstått….. du ska ha måååånga vänner – annars är du en looser.
Fatta hur utsatta vi blir om vi ska leva upp till det här! Inte konstigt om vi tröstäter och blir stora som hus i stället.
OK så här är det: När man gör undersökningar på livskvalité, har det visat sig att de med få men nära vänner mår bäst. Att vara populär är en enorm stressfaktor och skapar ytlighet. Men vi människor är inte skapade för ytlighet – vi behöver relationer där vi kan vara sanna och ärliga. Egentligen är det bara en enda relation vi verkligen behöver: den till vårt djupa sanna väsen. Inte en enda pryl i världen kan kompensera om vi har sålt vår själ…

Vi försöker gärna gömma oss i relationen till en partner….. det brukar inte gå lång tid, så börjar vi klaga….. gnället brukar handla om att den andre borde vara på ett annat sätt. Men det är bara en flykt, från sanningen, att vi för länge sedan har slutat lyssna på vad vårt innersta vill säga till oss, att vi sålt vår själ, för att duga i andras ögon, att vi sällan står upp för vårt hjärtas sanning, att vi är främlingar inför oss själva.
Innan du skaffar familj – hitta hem i dig själv, ”gift dig” med dig själv först. Då är din möjlighet att älska någon annan – för den den är, mycket större. Lyckan är inte att vara lycklig utan i att verkligen leva och uppleva sitt liv, som det är. Det innebär också att våga vara alla sina känslor och att våga förändringar.

Det balanserade chakrat innebär att man är stabil och trygg, både i sig själv och i en större, fördjupad verklighet. där finns ett djupt lugn.
När den här energin öppnar sig kan man bli seende på många sätt: se auror, naturväsen och väsen från andra dimensioner och tider. Man kan ”se” på många sätt; genom att höra, känna, förnimma och bara veta. Men det viktigaste seendet är det att du kan se dig själv. Du ”lurar” inte dig själv längre – och du ser och förstår andra mycket bättre.

Ajnye, tredje ögat

Tredje ögats yantra (symbolbild) har två stora blad. Den visar på stor och tydlig balans. en balans mellan de tre stora livsenergierna, shushumna, ida och pingala. Medan solen symboliserar den ”manliga” kraften så står månen för den mer ”kvinnliga” intuitiva sidan, båda är i balans. När ida och pingala är i balans kan Shushuma, som går rakt upp genom ryggraden, då kan den stiga och kundalinin höjer sig. Det här har med våra livsenergier att göra, men också med den sanningen att vi inte ska undertrycka någon del av oss. vi är både det manligt sakliga, tydliga och den feminint intuitiva inkännande. vi behöver bägge kvaliteerna för ett rikt liv.
Den röda pricken i pannan, som är så vanlig i Indien från början helt enkelt bettyde ”jag kan dra upp kundalini till tredje ögat”. Numera är en prick i pannan ett skönhetssmycke som alla kvinnor bär, men i templet, är det högsta allvar. Rött pulver, kum kum, välsignas, det ligger sen på en bricka så att alla, kvinnor och män kan ta lite och sätta på sitt tredje öga. som beskydd och som en bön att ögat ska ”öppna sig”.

hur gör man om man vill hjälpa sitt tredje öga? Se dina tankar. Tänker du negativt är det stor trolighet att det är det som kommer att manifesteras! Att öva sig i att se saker på många sätt, är redan nämt.
Ett annat sätt är att ge sig en rutin, att stilla sig. Att på något sätt meditera. då frigör man sig från sina tankar. titta på en ljuslåga, tänk på och se i ditt inre en ros, fokusera på din andning eller bara var i kroppen och lägg din uppmärksamhet på det som händer ( inte röra sig, bara uppleva, när det kliar eller gör ont ovs) . Det är alltid viktigt att du då är stilla, för sinnet vill hindra dig genom att få dig att skruva på dig eller klia dig, eller nåt…. Men om du bara är kvar, så upplöses sakta stressen inom dig. gör det varje dag.
Uttryck dig; måla, skriv, dansa – men gör det från ditt innersta – inte för att duga eller vara duktig. Det kan vara viktigare att måla en skittavla som inte föreställer något en en fotografiskt vacker blomma.
Du kan ljuda mantrat ”Aum” som är tredje ögats manta. det kan ljuda det tyst inom dig, eller sjunga ut det, ljudligt.
Du kan även trycka ut bilden här på Yantrat av Ajnya, tredje ögat, och meditera med öppna ögon på den.
Lila och djupblå-röd färg hjälper till. tänk lila in i ditt tredje öga. ametist är en fin kristall att bära. Inred med lila, ha lila blommor…..
Ta pauser från alla trådlösa signaler, dvs, sätt mobilen på flygplansläge, stäng av wi-fi. unna dig dagar utan att vara uppkopplad. Ta dig tid med dig själv. Känn att du är värdefull.

2 tankar om “tredje ögat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s