Hur känns det?

Om man mediterar i 10 dagar, hur känner man sej då?
En del lyser som solar när de frågar, de av mina vänner som själva mediterar. Man riktigt ser hur de tänker  ”så härligt!”
Andra, som jag antar inte provat att meditera, ser lite mer förskräckta ut… ”kan man ha det tråkigare än så?”


Rurik är en sådan guldgruvan då det kommer till kunskap om meditation. Meditera i tio dagar… Rurik har suttit i sex månader! Han var min coach ( och mat – slav) under den här tiden.
Vi la upp ett program som jag sen följde alla dagarna.  Ett program som bröts av med tre kortare promenader under dagen. Vi skapade ”ronder”, ett känt begrepp inom TM ( trancendental Meditaiton)  Ett kort yogapass följdes av en stund pranayama, därefter sjöng jag Moolamantrat i 10 min,  slutligen ett längre meditationspass på ca 45 – 60 min . Därefter började jag om från början. Detta var ett program som bara bröts av för mat och promenad.  En gång om dagen pratade vi – om hur det gick. Sen var det tyst.
Spännande att uppleva hur hela ens väsen laddar och är medskapande  i en sådan här process. Tre dagar innan jag satte mig ner i meditation märkte jag hur tankarna ändrade karaktär.  -Till det bättre? Nä nä, dom blev påstridigare, hoppigare och plockade upp gamla saker och oförrätter  så jag var helt förvånad. Händelser och detaljer som jag trodde var glömt för alltid. Vi tror ju att vi ÄR våra tankar, men se, så enkelt är det inte.  När man gör en sån här process så märker man verkligen att det är större mekanismer som jobbar.
När jag väl satte mig i meditation kokade huvudet i fem dagar. Det var bara skit som kom, skittankar. Fort, mycket och intensivt.  Men Rurik var lugn (jag med) ”det är bara att gå tillbaka till mantrat”. När man märker att man tänker, så går man lugnt tillbaka och tänker sitt mantra istället. Det dröjer inte länge, så märker man att man sitter och tänker – igen! Då tar man lugnt upp mantrat igen…
Det fina är att när man gjort så ett tag så händer något… något subtilt. Något vackert, knappt märkbart förändras, andningen nästan upphör ibland det kan bli tomt, tidlöst. En kort stund, eller en längre. När man väl är ”tillbaka” så är man förändrad, i tomrummet som blivit har något tömts – eller fyllts på hur man vill uttrycka det. Mer stillhet, mer focus, mer glädje, mer kreativitet – och mer ”se sej själv”.
Tankarna kör på – men hur smarta och intelligenta de är eller hur arga, ledsna de blir, så är det ända bara en sak som gäller – tillbaks till mantrat. För jag är inte mina tankar och jag kan inte få dom att sluta. Däremot har vi möjlighet att gå bortom  tankarna. Det är det som mantat så effektivt hjälper till med.  Det är det som kallas att trancendera.
Likadant med  känslor, hihi  tror du att du är dina känslor? Dom kommer och går som molnen på himlen. när dom dimper ner , så färgar det våra tankarna. Spännande att bara sitta och uppleva hur glädje och lycka – sorg och rädsla kommer och går och jag bara sitter med slutna ögon.

På sjätte dagen var något annorlunda. det var så spännande att jag skyndade mig in efter promenaderna för att få fortsätta. Vad hände? Mer av ingenting!  Fick upplevelser av att bevittna mig själv. ”såg” tankarna, känslorna, kroppen, chakaran. Tankarna blev allt mer långsamma, lugnet la sej allt mer. sånt här kan man faktiskt inte skriva om, det blir alldeles för platt!! Men det förändrar livet.


Att på något sätt beskriva hur det känns efter tio dagar… jag var lite rädd för att  jag skulle komma ut o vara långsam och seg. Så är det inte, men en stor inre rymd har växt, den är svår att fånga i ord, det är bara lycka att känna den. och sinnena har blivit förfinade, alla upplevelser  är ”mera”.  Mer lycka i kroppen kan man säga. Jag ser och upplever mig själv på ett annat sätt.  Mer betraktande.Jag är väldigt glad för mina  tio dagar i meditation och kommer att göra om det. Helt klart.

Kanske vill du själv prova? Kanske läskit att sitta  i flera dagar? Bara längtar efter mer inre rymd? Då rekomenderar jag att du går till någon som kan ge dej  Oneness Blessings. Olika evenemang finns runt om i Sverige, och världen dit du kan gå och ta emot energi – överföringen. Det är ett ljus, en inteligens som sen verkarinom dej och hjälper dej att komma i djupare kontakt med ditt varkliga jag.

Vill du unna dej att meditera i flera dagar? Långt ifrån alla kan stänga dörren där hemma och vara ostörd. Plötsligt står någon och knackar på… – och man behöver ledning. Ett fint alternativ är Vipassana, en meditationsform som härstammar från Budha.  VipassanaCentras finns runt om i världen.  Norra Europas Centra ligger här, utanför Ödeshög! (vilken tillfällighet!)  Varje månad kör de en 10 – dagars. Allt är i tystnad, du får mat, sover på sal och får undervisning, på ditt språk. Speciellt fint med Vipassana tycker jag att det är, att dom inte tar någon avgift – du donerar istället pengar – det betyder att tex en fattig student eller arbetslös kan donera utifrån sina små resurser  – eller kanske inte alls! Den som har, ger mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s