varmt till sist

Ibland känns det lite som en är utsatt för Troll-Bus! värmen i vårt hus är en sån sak. Det blev en långdragen historia. som den har kört med oss. ”Är det inte lite kallt i huset? Funkar värmepumpen ordentligt?” Ganga gnyr, är lätt frusen. Det är bara lite sådär småkallt.
Rurik är varmblodig och hans svar var ju så klart ”ja, det fungerar så bra så”.
Ganga tittar misstänksamt på värmepumpen, den susar på. Men lite väl svalt. Jag börjar ta tempen och mycket riktigt, dag för dag sjönk innetemperaturen. 17grader blev till 14grader, nä det är inte som det ska.
Tack och lov har vi även vedspis, så vi stängde stora rummet och eldade med ved i köket. Rurik ringer till pump-specialisterna och där är det jättekö. Vi hade tur, ett återbud gjorde att vi kunde få hjälp efter fjorton dagar. allt detta hände innan jul.
”Det är nog gasen. Men jag hittar inte läckan? Men vi fyller på och ser hur det går” Det var varmt och skönt i några dagar…… sen dippade det igen. Det blev en sval jul.

Nytt år, Specialisterna kommer igen -sorgliga besked. Nu hittades felet, vår värmepump är 10+ år gammal och det som var sönder är så dyrt, så ny pump rekommenderas. visst är det kul med nytt -men det är dyrt!!!
Men nu har det skett, sådär 26 000kr senare, om man även ska räkna in lagningsförsöket har vi fått en väldigt kantig ( enligt Rurik FUL värmepump). Den sprider en otroligt behaglig, jämn värme i huset. Vi känner oss närmas berusade av lycksalighet.
Det känns så lyxigt att kunna gå inne utan alla tjocketröjor på sig.

Men det var inte lyxigt speciellt länge. Ett dygn senare var det kallt i huset igen! Alltså, vad ääär det här?! Det var då då Ella frågade om vi gjort oss ovänner med hustomten. Det är alltså inte bara värmepumpen som har varit krånglig, en pump har vi fått byta två gånger…. bilen….
-Ställde ni ut nån gröt på julafton? Jag gav tomten en dag. Han fick gröt och jag gick och pratade både här o där i trädgården. Fjäskade verbalt med dom.
Kanske hjälpte det. specialisterna kom igen. Fixade lite här o lite där. Satte dit en ny gasbehållare och sen hoppades vi på det bästa.
Så tillbaka till det här att Rurik tyckte pumpen var ful? en god anledning att piffa till den? Jag var inte svårövertalad i alla fall. -Varför inte göra en sån där söt långsmal bild med själva huset på, som vanligtvis brukar vara till för att hänga över dörren?

Ja, varför inte. Ganga suckar av beundran. Rurik lyckas måla sådär gulligt, utan att det blir för gulligt. Huset, trädgården med våra höga trädmarkörer, pilar-asparna och sen lite storblommigt i framkanten.

Sen satte vi upp den med dubbelhäftande tejp.
Nu känns pumpen som en del av vårt hem. Välkommen du ljuvliga värme, må du hålla i minst femton år!! gärna tjugo. Och må tomtarna ta väl hand om Dig. Amen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s