halm funderingar

Bal 1
När vi hämtade våra halmbalar så blev det lite prat, om de där balarna. Jordbruk nuförtiden är ju liksom inte riktigt på det där viset som man kanske tror. Nyligen fick vi veta att de senaste 20 åren, har 9 av 10 jordbruk lags ner. Det är galet mycket. Så vår granne är närmast unik – en ”Månskens bonde”. Jobbar i stan på dagen och tar hand om sitt jordbuk på fritiden.
bal o klöver
Inte har han några djur. Det fanns där ju en gång i tiden – precis som på den gård som vi numera bor på. Här är inga djur  och vad händer då med halmen? Det var liksom naturlig rundgång på den förr. Halm är liksom en biprodukt när man skördar vete o andra korn.
Ja, det är en annan bonde som köpte upp den – för han har djur. Han har satsat stort på djurhållning.  Egentligen var det 1000djur (nöt) som var planerat, men han blev utbränd och stoppade vid 600 djur.
Det är nu man får börja göra sig bilder….. 600 djur? …. 1000 djur? Det fanns en tid  då djur hade namn, blev klappade på, som man hade en relation till.  Nu är det en produktionsfaktor med en gul lapp i örat. eller kanske bara en siffra i datorn.
Det är mycket jobb när man har djur, för varje djur ska dokumenteras, allt ska finnas bokfört och dokumenterat, får vi veta.

halm
Var fjortonde dag kommer bilen: Djur ut,till slakt, ena gången och nya ungdjur in, den andra gången, så håller det på.
Så här måste det vara för det ska vara lönsamt säger ”man”.
Själv blir jag mest stum.  Främst kanske för att jag är vegetarian och verkligen tycker att det inte är nåt djur värdigt att inte få leva som djur, utan bli behandlad som en produktfaktor utan egen värde.

Men det finns en sida till…. den där lösamhetsgrejen….  att mat……….ska pressas så i pris att det blir att jordbruk läggs ner och jordbruk blir till små ”fabriks-bolag” där senaste teknik, största maskinpark, monokulturer och djurindustrier blir standard.
Det snabbaste sättet att bli miljonär i Sverige är, är enligt uppgift,  att öppna en ICAbutik, berättar en dotter för mig.
Det bonden får är så liten del av priset vi betalar i affären.  Men när priser ska pressas….. verkar det ju liksom inte vara handels påslag på priset som det talas om.

Halmbal o himmel
Varför är vi så blinda? Varför tycker vi det är OK att vissa blir rika på bekostnad av andra. andra…. vad är det? Långt mycket mer än bara bönder…. det är korna, grisarna, potatis, kål, fåglar, fjärilar, larver, harar o rävar som betalar våra extrapris.
Numera kan man donera pengar till ”lärkrutor” så att det i odlingslandskapet ska finnas rutområden som inte besprutas, för att lärkan ska ha en chans. Så är vi nöjda? Eller?
Är det inte konstigt att när de som säger ”vi måste pressa priserna” och pekar nedåt, på de som odlar och ska vårda jorden… så tittar vi nedåt……..  Kanske bättre att titta åt andra hållet…

4 tankar om “halm funderingar

 1. Hej, hittade din blogg när jag sökte på ”mördarsniglar” , och du skrev om ”ljusvatten”. Det fin en del fräken på tomten, hur gör man det där vattnet? Som du förstår finns det också en hel del sniglar här.

  Jag är tacksam för recept!

  Mvh Margaret

  • Hej Margareta
   Det som jag kallar för Ljusvatten i bloggen har under året förvandlats till ”Mariadroppar” Jag tyckte det här var spännande så jag lade ner tid på att få fram ett frekvensmedel just för att hjälpa växterna att håla ljuset, eller hur man ska uttrycka det. Ett recept för att gör nåt liknande genom att koka en dekokt kan du prova. Men det är inte riktigt samma sak har jag konstaterat, frekvensdropparna som jag använder i inlägget är effektivare. Men Åkerfräken är bra och en gammal beprövad metod. Vill du ha ett riktigt recept kanske du ska titta i en bok om boidynamisk odling.
   Vad jag minns, så tar du en stor gryta, med mycket vatten o stoppar ner rätt rejält med åkerfräken, så ska det koka i minns en halvtimma för att ämnena ska lösa ut sig.
   Vill du prova mina preparat, som jag precis har lagt ut på hemsida för försäljning så är du välkommen: bladhtradgard@se

 2. Hej!
  Ja visst är det galet med jordbruket idag! Allt! Människor har ingen tanke på vad det lever av. Jag tycker du har en intressant blogg. Jag ska snart börja en kurs i Ayur Veda. Idag målar jag en stor tavla. Din konst är jättefin!
  Min åker är inte så fin, jag slår det jag kan med lien. Drar in höet till ladan med en liten ponny som jag lånar. Mina djur har namn. Jag är inte vegetarian men tycker att man ska veta vad man ger sig in på när man konsumerar. Min get ska snart få killingar, det är en gammal utrotningshotad ras som är anpassad till vårt kalla klimat, precis som hönsen. Den nordligaste av de gamla raserna som får och kan(!) leva naturligt utan att få sina goda egenskaper bortavlade för den höga produktionens skull. De här djurrasrena är sällan sjuka och inget foder behöver transporteras hit. De hittar mycket av sin mat ute i det fria, där lär hönan kycklingarna att äta fina örter.
  När jag får tid ska jag lära mig mer om yoga, nu får det räcka med stretch och andning om kvällarna när man är trött i kroppen. Blir glad och inspirerad av sådana som du 🙂
  Ha det bra!

  /emma http://dunsaluns.bloggplatsen.se eller http://www.pennspar.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s