de enda grodorna vi har….

groda
Ganga har bott här på Övertorp i sex år. Jag minns när jag flyttade hit det var mycket grodor som hoppade i gräset, inte bara ”vanliga” grodor – utan även mer ovanliga, som jag inte förr sett, med fina färger.  Men, de senaste åren har vi faktiskt inte sett några här alls. Det blev mindre, sen försvann de.
Kvar ligger en rostig groda i järn på vår trapp….

”ja, men, det är likadant med humlorna” säger Rurik. Här var galet mycket humlor!! Jag minns. Vi målade huset tillsammans första hösten och lavendelbuskarna vibrerade helt övertäckta  av humlor. Ja, humlorna har inte försvunnit helt…. men det är betydligt färre….

rapsen
Frön i konventionellt jordbruk blir preparerade med gifter – för att inte skadedjur och insekter ska angripa fröna eller de små plantorna. Det är ju självklart praktiskt att skydda sitt utsäde och de små plantorna på det sättet….
Jag googlar på bi-död, något som är ett globalt STORT problem. Det är en artikel om rapsens betning som är det första jag hittar. Även om det är mot jordloppor som man vill skydda rapsen – så dör även bina och många andra små vänner.
Utan betning av rapsen så kan man inte odla raps alls, slår jordbruksverket fast…….
Jag tittar på min rostiga järngroda och undrar….. utan bin…… vad kan man då odla? om inget blir befruktat? utan insekter, utan grodor….. även fåglarnas antal minskar nu drastiskt. varför ska vi bara vänja oss vid det? Varför är det ”konventionella” alltid så buffligt agressivt och ska ha det som ”vanligt” -” utan gifter -så går det inte!!” så heter det. Det är för lite mutta i folk! Det är vad jag tycker.  Hade det varit lite mer Mutta i jordbruksverket så hade man oroat sig mer för helhet, varit gladare åt alla försök till giftfritt odlande som tar hänsyn till att alla behövs, från den lilla larven, insekten, fåglarna, djuren…… de behövs för att det ska bli balans i naturen och jordbruket.

Bönder lär sig skratta åt de som söker andra vägar. Så medan förgiftningen sakta tar död på naturen….. blir det obalans på så många sätt…. fästingar blir ett olidligt problem eftersom de blivit så oändligt många, mördarsniglarna smetar ut sig både i skog o trädgård. Grundvattnet…… ja, vad händer med det???  Hur mycket av kända och okända substanser rinner numera genom vårt vatten, det viktigaste vi har.
-och all den här glutenallergin som så märkligt många plötsligt har fått? Vad beror det på? Är det samma fenomen? Att kemikaler finns kvar – kanske i så små mängder att de inte ens kan mätas……  vi  människor ”råkar” bara bli allergiska?

Jag tittar ut över alla våra vackra rapsfält och tänker på bioldaren som fick lära sig att flytta bina FRÅN rapsfälten, för att bina skulle överleva. Detta händer i Sverigen, just nu.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s