en bu-dag

rött

”Du ska inte tro på allt som du läser” säger den kvinnliga läkaren framför mig. Jag har beställt tid hos min gynekolog för att prata hormoner.
Efter tio år som totalt utbränd, mer än tio olika läkare….. inte en enda har någonsin lyft upp tanken på att kanske kan hormoner vara en del av problemet. Inte en enda. När jag läser Mia Lundins bok blir jag mer än förvånad när jag känner igen mig själv, sida efter sida…
Jag pratar med ”min” läkare, som tycker att det är en bra start att börja med min kontakt med gynekologen, eftersom  det är de kvinnliga hormonerna som är första steget.  En liten bestämd dam. Säkert kunnig och ambitiös. Men bestämd, det är hon, det känner man liksom redan när man pratat i en halv minut.
Varför ska vi ta prov? Det kommer bara att visa att du är i klimakteriet?? Hon tittar på mig . Hennes uttryck säger: Är jag en fåntratt? Ännu en förvirrad kvinna??
Jag förklarar att jag läst om bioidentiska hormoner,  att de är säkrare att använda. Ja, hon känner till bioidentiska hormoner -men det kan hon inte skriva ut!!
Tillbaka till mina hormoner. Varför tror du att du har obalans på dina hormoner?? Har du barn?? Ja, säger jag. Nöjd säger hon -då har du inga obalans! Jag vill ändå kolla min östrogen och progesteron nivå. Stora ögon igen.  Varför?? Progesteron. Om man inte har mens, så behöver man inte progesteron! (sa hon)     Jag försöker komma vidare genom att ställa samma frågor på olika vis: Så om jag tar ett prov, så visar den på noll progesteron? Jag möts av idiot-förklarar-blicken.

hormonbok

Så himla märkligt med läkares kaxighet. Det finns massor av studier som visar på hur BRA just progesteron är till kvinnor även i klimakteriet. Obalanser verkar vara mycket vanligare än man tror. Det diagnostiseras som något annat.Tar man östrogen så ska man även ta progesteron för att skydda sig mot biverkningar. Många undersökningar visar att det förbättrar kvinnors hälsa, på många plan. Men det ska vara bioidentiskt. Inte de traditionella läkemedelsersättarna, många blir sjuka av dem och jag har aldrig ens vågat pröva.
Men när man möter sin läkare ute i den Svenska vardagen… då är man tillbaka i en forntid, långt ifrån de sista rönen.
Fy vilken pottkant man sitter på. Man kan ju liksom inte reta upp sin läkare för mycket, de ska klappas medhårs, medhårs, medhårs.

Jag vill veta, ha ett papper på hur det är med mina hormoner. Hon skriver en remiss. ska nu kolla östrogen, progesteron, två prov för köldkörteln och ett antal prov ang hur benägen kroppen är för blodpropp.Sen får vi se.

Jag kom hem. Beklagade mig för Rurik. Berättade att hon uttryckte missnöje med boken. ”Den har ställt till med mycket problem” sa hon. Rurik log -det visar att det är en bra bok. Om den oroar läkarna och de blir ruckade, då är den bra.

Ännu en gång, jag rekommenderar den verkligen. Titta gärna in på hennes hemsida redan nu, här är länken som skickar dig direkt in på hennes blogg. Det är dags att vi kvinnor tar tillbaka våra kroppar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s