göra en äggoljefärg/ köksluckorna som ville bli RÖDA

Rurik blandar

Idag är det inte bara MAT som lagas till i köket. Det blir äggoljefärg! Så dagens recept är inte för magen -utan för köksluckorna.

göra färg

Det är ett gäng ruffliga dunkar som breder ut sig på diskbänken.

ägg

Ett antal hela ägg som stått och väntat sig gamla (men det går lika bra, bara det inte luktar för djävligt, alltså, så man inte svimmar själv). Vi ska göra en emultion, en grund som ska hålla vår färg (pigment), så det blir en större sats på sådär 4-5 ägg.

linolja

Linolja i. Man häller i en volym ungefär lika mycket som äggen man hällde i nyss.
Linolja är härligt naturlig men man ska ha allra största respekt. En trasa eller pappertuss med linolja i, kan ligga och självantända!  Ska du slänga linolje trasor, så stoppa dom i plastpåse o knyt om. Vi eldar upp våra i vedspisen.

vispa, äggoljefärg

Ägg och olja…. ja, det blir ju en bättre sås…. vispa ihop.  Efter det häller vi i terpentin – om man ska använda upp all emulsion med en gång, så behövs det inte, terpentinen gör alltså att det håller sig längre.  sådär 2 msk terpentin och  det håller sig ett halvår, ungefär.
Så är det dags för vatten….

vatten i

I detta skede är proportionerna mellan ägg – olja -vatten, en del av varje; 1 -1-1
”när jag använder den här färgen för att måla bonader, vill jag ha en magrare färg och spär då ut med dubbel mängd vatten; 1 -1 -2.
Men nu när det är köksluckor vill jag ha en fetare färg och då är det så här.  I bland vill man ha ännu fetare färg,  då ökar man oljemängd eller äggen… det här är erfarenhet och olika för olika målare hur de hanterar det här. Man målar en fetare färg över ett underliggande lager och pärlar sig färgen i alla fall, så är några droppar med diskmedel underverk.”

luckorna

Ja, så kära köksluckor, nu är det inte så länge till ni flämtar i blekgult…..

Fortsättning kommer senare… nu ska vi måla

2 tankar om “göra en äggoljefärg/ köksluckorna som ville bli RÖDA

 1. Ni har verkligen en rolig blogg att följa! Det verkar alltid hända spännande och annorlunda saker hemma hos er. Vem kommer på att måla motiv på köksluckorna? Underbart. Era bilder är härligt naturliga och äkta.
  Det skall bli så spännande att få ta del av resultatet!
  Gott slut (på året alltså):)

  • Ohhh vad glada vi blir. vilken fin kommentar! Vi ler från öra till öra!
   En spännande sak med att försöka skriva i bloggen varje dag -är att jag upptäcker att saker i vårt liv, ständigt händer. Har liksom blivit mer uppmärksam på det. Det är roligt att lyfta fram det. Det gör ju vårt eget liv mer tydligt, i sin enkelhet.
   Gott slutt och Gott Nytt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s